Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

4 tipy pro dlouhý život Vašeho psa

Každý z nás by chtěl mít svého nejlepšího přítele po celý život. Bohužel v případě našich čtyřnohých nejlepších přátel to fyzicky nelze. Máme pro Vás ale pár rád, jak život psa prodloužit. A až jednou odejde do psího nebíčka, bude to jako ve filmu Psí poslání, a narodí se zase jako štěňátko. Jak se říká 1 lidský rok = 7 let života našeho psa. Jinak řečeno, každý Váš den je pro psa týden lidského života. No a za týden se toho občas stane hodně, že? Spoustu věcí předurčují geny. Pejsci s krátkým čumáčkem mají problémy s dýcháním, dogy zase se srdcem. Genetické předpoklady nezměníme, ale můžeme jim vyjít vstříc pomocí dobré fyzické a psychické kondice.

Dvakrát syp a jednou jez

Je dokázáno, že psi, kteří mají dietu (o 25 % méně než je doporučená dávka) žijí o dva roky déle než psi, kteří jsou živeni doporučenou nebo větší velikostí krmné dávky. Samozřejmě to neznamená, že pejskovi přestanete odteď dávat najíst, ale určitě se zkuste poradit s veterinářem nebo dietu vyzkoušet.

Největší problém nastává, pokud psi často konzumují tučné lidské jídlo. Naopak třeba česnek v krmení přináší zlepšení srdeční kondice a další zdravotní efekty. Kozlík je zase bylinka, které napomáhá psychické pohodě Vašeho psa. Pár kapek tinktury do vody a veškeré splíny či deprese pejska jsou fuč. Často se používá ve chvílích, kdy se pánečkové rozvedou a dochází na střídavou péči.

Psi s nadváhou či obézní psi mají problémy se srdcem, proto jejich život bývá kratší. Další bod, který ovlivňuje stravování, je kvalita. Náhražky, špatné poměry, dochucovadla, soli a další přidané látky kvalitu stravy značně zhoršují. Vždy tedy sledujte složení stravy a poraďte se se svým veterinářem.

Kdo neskáče není pes!

Strava jde vždy ruku v ruce se cvičením. Stejně jako u lidí je cvičení klíčová část k prodloužení života. Cvičení snižuje hladinu stresu, vyplavuje endorfiny, zlepšuje náladu a je společnou chvílí pejskaře a pejska. Cvičení snižuje hmotnost, udržuje kardiovaskulární systém v kondici, posiluje tělesné svalstvo a udržuje všechny zdravé a šťastné. Stejně jako je důležité nechat psa lítat za míčem a bavit se, musíte mu dát prostor si odpočinout. Běhání celý den s dětmi či skákání do vody může být velmi náročné. Pokud tedy Vaše ratolesti pejska nenechají odpočinout, musíte je zabavit něčím jiným.

Dále se při takovém letním dovádění doporučuje psy bez srsti nebo s řídkou srstí natírat opalovacím krémem. Lze použít buďto krém speciálně určený pro psy nebo krém pro děti, u kterého nebude hrozit výskyt nebezpečných látek, které by mohly vyvolat alergickou reakci.Rakovina kůže a další onemocnění způsobené slunečním žárem se totiž nevyhýbají ani psům nebo kočkám.

Nuda to je pruda

Stejně jako páníček, i pejsek by měl být šťastný. Mentální stimulace a stabilita je pro psa velmi důležitá. Znuděný pes začne mít deprese nebo bude častěji nemocný. Pejska pravidelně zabavujte tréninkem, socializací s ostatními psy, hraním, pozorností atd. Pejska učte triky i ve starším věku. Jeho mozek je stále schopný se novým kouskům naučit, a ještě za to dostane něco na zub.

Zakousněte se do prevence

Dentální hygiena je nedílnou součástí kondice Vašeho psa. Často se stává, že majitelé psů zapomínají pravidelně čistit svým pejskům zuby. Právě zanedbaná dentální hygiena je však důvodem, kdy se pejskům tvoří plak, bakteriální infekce a záněty. Ty se poté šíří krví do celého těla a mohou zapříčinit např. srdeční problémy, potíže s ledvinami, plícemi, atd.. Pejskovi čistěte zuby pravidelně každý den, dávejte mu žvýkací kosti, případně dentální pomůcky. Vznikající problémy konzultujte s veterinářem, kterého nezapomínejte navštěvovat dvakrát až třikrát do roka, i když je pejsek zdravý.

Užívejte si každý společný moment. Elixír života ještě nikdo nenašel a není dobré na jeho objevení spoléhat. Raději dbejte na správné stravovací návyky, dostatek pohybu, mentální pohodu a na to, aby každý Váš společný den s pejskem stál za to!

divka_se_psem

Zdroje:
https://www.rover.com/blog/6-tips-help-dog-live-longer/
https://www.cesarsway.com/dog-care/lifecycle/5-things-that-help-extend-your-dogs-life
http://www.k9magazine.com/50-ways-to-extend-your-dogs-life/

Autor: Karolína Jarošová