Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Seriál BARF 12 – Potíže při přechodu na čerstvou stravu

Vyskytují se především zažívací potíže.

Průjem – většinou u citlivých jedinců. Může vzniknout už v první den podání syrové stravy. Pokud ano, přejdeme na vařenou dietu. Podáváme libové maso s rýží a mrkví. Stav by se měl během 2 – 3 dnů upravit. Průjem se může objevit i později, např. v reakci na nově zařazenou potravinu. Takovou tedy z jídelníčku zase odstraníme a počkáme s jejím zařazením na později.

POZOR! – objeví-li se úporný průjem s dalšími příznaky (zvracení, únava), ihned vyhledejte veterináře!

Zvracení – často se projevuje bezprostředně po jídle a hlavně u psů, kteří hltají. Pokud je pes ochoten znovu porci zkonzumovat, nebráníme mu v tom. Je to normální reakce, pes se nažere co nejrychleji, aby dostal co nejvíce – pak si potravu odnese do bezpečí a tam ji sní ještě jednou. Příčinou zvracení mohou být také velké kusy masa, špatně rozkousaná potrava, atd.

POZOR! – zvrací-li pes vícekrát i přesto, že už nemá co zvracet, nebo se pokouší zvracet a nejde mu to, má nafouklé břicho nebo ho bolí, okamžitě vyhledejte veterináře!

Odmítá maso – některým psům syrové maso (nebo jen některé druhy) nechutná. V takových případech maso povaříme, bude pro ně lákavější.

Neumí strávit zeleninu – psi nemají trávicí systém uzpůsobený na dobré trávení rostlinné potravy. Proto je nutné, abychom zeleninu podávali vždy nakrájenou velmi na jemno a ze začátku spařenou.

Neumí si poradit s velkým kusem – podáváme menší kusy.

Hlen ve stolici – objevuje se zpravidla do doby, než se přizpůsobí zažívání a když střevo se „čistí“. To může trvat různě dlouhou dobu – až půl roku.

Pes je málo aktivní – souvisí to s novou potravou a jejím trávením. Organismus si musí na tyto změny zvyknout.

Pes hubne – to se děje proto, že ještě neumí využívat všechny živiny z nové potravy nebo proto, že jsme mu špatně nastavili krmnou dávku.

Většině psů nedělá přechod na čerstvou potravu problémy a již po několika týdnech jsou na nich patrné pozitivní změny (nasvalí se, jsou aktivnější, zlepší se jim srst, zažívání). Některým to trvá déle. Existuje zde přímá úměra – čím kratší dobu byl pes krmený granulemi, tím rychleji si zvykne na čerstvou stravu.

Autor: Lenka Chamradová