Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Seriál BARF 03 – MASO, MASO, MASO

Maso by mělo tvořit 50 % až 60 % krmné dávky, protože je pro psy hlavním zdrojem živin. Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, vodu, tuk, vitamíny A a B, minerály, prvky jako vápník, fosfor, draslík, hořčík, sodík, a železo. Masem rozumíme svalovinu, vnitřnosti, šlachy, kosti, tuk a kůži.

Živiny v potravě

Bílkoviny – jsou základní stavební složkou všech buněk v organismu, jsou nezbytné pro růst a správnou funkci všech orgánů.
Sacharidy – jsou zdrojem energie. Při nadměrném přísunu se sacharidy, které se nevyužijí, mění v tuky, které se v těle ukládají.
Tuky – jsou také zdrojem energie. Umožňují organismu využívat vitamíny rozpustné v tucích. Příjem nadměrného množství tuku způsobuje obezitu.
Vitamíny a minerální látky – jsou nepostradatelné, ovlivňují funkci všech orgánů, metabolismus i hormonální rovnováhu.

Druhy masa

Hovězí – patří k nejhodnotnějším druhům masa, obsahuje až 23 procent bílkovin, hodně železa, vitamínu skupiny B. Je vhodné pro psy v zátěži a rekonvalescenci. Z vnitřností podáváme – jazyk, srdce, plíce, játra, slezinu, žaludky, vemeno, … Kosti jsou vhodné na okusování.
Vepřové – nižší obsah bílkovin, asi 18 procent, ale obsahuje velké množství tuku (až 50 procent), proto některým psům může způsobit průjem. Je vhodné pro psy v zátěži, pro psy žijící trvale venku a pro ty, co potřebují přibrat. Z vnitřností můžeme zkrmit skoro všechno, vepřové klouby a kosti jsou vhodné k okusování, vepřovou kůži a nožičky můžeme využít na sulc, nožičky jsou také skvělý pamlsek.
Telecí – obsahuje 20 procent bílkovin a jen asi 3 procenta tuku. Je vhodné pro štěňata a jako součást diet. Zkrmujeme veškeré vnitřnosti i kosti na okus.
Skopové – velký podíl draslíku, sodíku a železa. Bílkoviny jsou zastoupeny asi 20 procenty a obsahu tuku je 15 procent.
Jehněčí – vhodné jako součást diet a pro štěňata, obsahuje 16 procent bílkovin a 10 procent tuku
Kozí a kůzlečí maso – dobře stravitelné, 20 procent bílkovin a jen 7 procent (kůzlečí 4) tuku. Vhodné pro štěňata na diety.
Králičí – velmi dobře stravitelné, 18 procent bílkovin, 6 procent tuku. Je dobře dostupné a je také vhodnou náhražkou pro psy s alergií na drůbeží maso. Hodí se i pro malá štěňata.
Drůbeží maso – maso všech druhů domácích ptáků, kuřete, kachny, slepice, krocana, perličky, brojlera a husy.
Kuřecí – dobře stravitelné, 20 procent bílkovin, a velmi málo tuku (asi 3 procenta). Má nižší energetickou hodnotu. Je vhodné pro každodenní krmení.
Krůtí – stejný obsah bílkovin a tuku jako maso kuřecí, má ale vyšší energetickou hodnotu, vhodnější pro dietu. Krůtí kosti jsou tvrdší než kuřecí.
Kachní a husí – 18 procent bílkovin, 20 procent tuku. Dobře stravitelná, ale kvůli většímu obsahu tuku mohou také způsobovat průjem. Jsou výborným zdrojem energie. Z drůbežích vnitřností jsou vhodná srdíčka, játra a žaludky. Drůbeží vnitřnosti jsou vhodné jako první vnitřnosti, které štěňátka ochutnají.
Rybí maso – 17 procent bílkovin, 2 – 25 procent tuku. Je velmi dobře stravitelné, obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a esenciálních mastných kyselin. Ze sladkovodních ryb jsou vhodné treska obecná, okounek, štika, úhoř, pstruh, losos.
Zvěřina – srnčí, dančí, kančí, divocí králíci, zajíci, divoké husy, koroptve, bažanti. Zvěřinové maso je výživné a obsahuje asi 20 procent bílkovin, 3 procenta tuku. Má vyšší obsah minerálních látek a vitamínů skupiny B než maso domácích zvířat
Pštrosí maso – minimum tuku asi 0,3 procenta a velký podíl bílkovin asi 25 procent. Je výživné a velmi dobře stravitelné

V další kapitole se podíváme na to, jak zkrmovat vnitřnosti nebo kosti...

Autor: Lenka Chamradová