Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Seriál BARF 02 – Jak krmit aneb BARF v praxi

Co budeme potřebovat?

Vlastně nic speciálního, co už doma nemáme a nepoužíváme. Vystačíme si s ostrým nožem, struhadlem a trochou místa v mrazáku. Ale pokud byste si chtěli ulehčit, určitě by se mohl hodit i sekáček, mlýnek na maso, nějaký kuchyňský robot a váha.

Nůž je základem, který budeme potřebovat každý den. Vhodný je velmi ostrý nůž – jeden menší a jeden větší. Sekáček se hodí na porcování větších kusů masa. Mlýnek na maso se hodí, pokud máme v plánu maso a kosti mlít – např. pro štěňátka nebo starší psy. Kuchyňský robot zase využijeme při zpracování zeleniny a ovoce. Váha je užitečná zpočátku, dokud pro nás nebude jednoduché správnou dávku odhadnout.

Jak krmit?

Při krmení je důležitá pestrost, správná velikost krmné dávky, počet krmení, správná teplota a způsob podání potravy.

Jelikož psi velmi rychle tráví je nutné krmit dospělého psa dvakrát denně, přibližně ve stejnou dobu – a to z důvodu, aby žaludek nezůstal dlouho prázdný. Štěňátka a staré psy krmíme vícekrát a to 2 – 5x denně. Psům nikdy nepodáváme krmivo studené přímo z lednice nebo dokonce mražené! Mohli bychom mu přivodit zažívací potíže (zánět žaludku). Teplota by měla být nejméně pokojová tj. 21 stupňů, nejlépe však tělesná teplota, což je u psů asi 38 stupňů. U způsobu podání potravy je důležité především to, že psovi nenecháváme přístup k potravě celý den, ale to, co pes nesní, po zhruba 15 minutách odebereme. Čerstvá potrava se může totiž velmi rychle zkazit, zvlášť v létě.

Maso je pro psa hlavním zdrojem živin. Masem rozumíme svalovinu, tuk, vnitřnosti, šlachy a kůži. Krmit můžeme jakýmkoli druhem masa, nejdostupnější je maso drůbeží, hovězí, vepřové a ryby – ale můžeme zařadit i jiné druhy – jako je zvěřina, skopové, jehněčí, telecí, králičí, kachní, atd.. Maso připravujeme v co největších kusech, aby pes musel hodně trhat a pořádně kousat. Nejde-li to psovi hned a velké kusy jíst nechce, začneme s menšími a postupem času je zvětšujeme.

Autor: Lenka Chamradová