Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Seriál BARF 05 – Přílohy

V minulém článku jsem zmínila druhy masa a jejich výživovou hodnotu. Dnes bychom si řekli něco málo o přílohách. Přílohy by měly tvořit 20 – 30 procent z jídelníčku. Přílohami myslíme zeleninu, ovoce a obiloviny, psi totiž nejsou výhradními masožravci. Nicméně zelenina je pro ně hůře stravitelná, tudíž jí psům podáváme nakrouhanou, nastrouhanou nebo alespoň nakrájenou na jemno. Zeleninu podáváme nejlépe spařenou nebo přemraženou, protože tak je pro psa nejlépe využitelná a stravitelná. Psům, kteří zeleninu odmítají, ji můžeme do jídla nějak zamaskovat, třeba rozmixovat, ochutit olejem nebo vývarem.

Listová zelenina – by měla tvořit největší podíl ze zeleninové složky potravy – hlávkový, ledový a římský salát, špenát, polníček, rukola, čínské zelí, nať mrkve, petržele nebo celeru
Ostatní zelenina – mrkev, petržel, celer, červená řepa, paprika, rajčata, okurky, kedlubny, ředkvičky, brokolice, květák, cuketa, pórek

Ovoce – jablka, hrušky, švestky, meruňky, broskve, banány, pomeranče, kiwi, aj.
Z ovoce a zeleniny podáváme cokoli, co má pes rád (kromě hroznového vína).

Obilné přílohy – nejsou nezbytnou součástí psích jídelníčků, ale pro některé své vlastnosti se dobře hodí při různých dietách nebo naopak pro psy v zátěži. Obilné přílohy jsou ovesné vločky, těstoviny, rýže, kroupy, pohanka, jáhly.

Mléčné výrobky a vejce – nejsou pro psy v jídelníčku nezbytné a ne všichni psi je dobře snášejí. Mléko a mléčné výrobky jsou ale bohatým zdrojem minerálů, kvalitních bílkovin a vitamínů. Nevhodné je neupravené kravské mléko, jelikož většina psů není schopna trávit laktózu. Ale kromě mléka v jeho „syrové“ formě můžeme podávat cokoli – acidofilní mléka, tvarohy, kefíry, jogurty, podmáslí, zakysanou smetanu, kozí a ovčí mléko a výrobky z nich. Nepoužíváme ale odtučněné a ochucené výrobky. Ze sýrů se hodí Cottage, smetanový sýr, brynza, lučina, nevhodné jsou tvrdé a tavené sýry kvůli vysokému obsahu soli a tuku.
Vejce jsou jedinečným zdrojem živin, ale kromě nich obsahují také vysoké množství cholesterolu. Vhodné je podávat syrový žloutek, bílek vařený, skořápky nadrcené na prášek. Kromě slepičích jsou vhodná i vejce křepelčí.

Zdroje: Barf. Krmení psa přirozenou stravou (Kateřina Novosádová), nakladatelství Plot 2011

Autor: Lenka Chamradová