Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Psí průjem – příčiny a řešení

Váš chlupáč pořád polehává, kručí mu v břiše, poknikává a při vyprazdňování má řídkou stolici? A sakra. Váš pejsek má průjem. Ač je to velmi nepříjemné téma, je důležité se o kamaráda dobře postarat a nebrat tento problém na lehkou váhu. Pro lidi je medicína jednoduchá. Vezmete si endiaron, jíte jen rohlíky a banán a ležíte. U pejsků to není tak snadné, jelikož nutkání na velkou potřebu pejsek neumí potlačit, a proto se často stávají nehody v bytě. Za to ale pejska netrestejte, sám trpí dost bolestivými křečemi břicha.
Páchnoucí řídké výkaly a bolestivost střev může mít různé příčiny. Poradíme Vám, jak průjem účinně léčit, které druhy jsou nejčastější a jak se mu tedy vyvarovat.

1) Nevhodná strava

Při průjmu nejdříve popřemýšlejte, co váš kamarád všechno snědl. Nejčastěji totiž průjem přichází po smlsnutí nějaké nevhodné věci.

Kromě granulí může samozřejmě pejsek dostávat pamlsky, které jsou pro něj určené. Na nutričních doplňcích není nic špatného, ale neměly by nahrazovat normální stravu či být podávány ve velkém množství. Pokud pejskovi dáváte sušené vnitřnosti, vepřové či hovězí uši, oháňky a sušené maso, dbejte na přiměřené množství!

Doplňky také musí být skladovány ve vhodném prostředí, takže pokud se Vám zdá pamlsek příliš mastný či zvláštně vonící, neriskujte a pejskovi pamlsek raději nedávejte. I když jeho oči budou prosit a on bude tančit kolem Vás. Pochoutky kupujte zásadně ve specializovaných prodejnách.
Určitě také už víte, že od stolu by se pejskovi dávat nemělo. Obzvlášť pokud jde o čokoládu, sladkosti, kořeněné a pálivé jídlo nebo vařené kosti. Tato lahůdka může zapříčinit v trávicím traktu vašeho pejska pěknou neplechu. Zvracení, průjem, nechutenství, malátnost, to vše může být znak toho, že hafan snědl něco, co neměl.

ŘEŠENÍ: Pro extra rychlý nástup můžete využít také spojení probiotik s tzv. postbiotiky. Jde o horkou novinku, kterou u nás najdete pod značkou Precision MICROBES.

2) Opatrnost při změně granulí

Představte si, co se děje s vaším žaludkem, když sníte jídlo v cizí zemi a vaše trávicí ústrojí na to není plně připraveno. Vždy nejdříve přimíchávejte nové krmivo ke starému, aby si čumák zvykl na nové složení, chuť a tvar krmiva. Dejte si na čas a věnujte procesu několik dní. Pokud pejskovi nasypete přímo nový druh granulí, je možné, že dostane průjem nebo naopak bude mít několik dní zácpu. Rozhodně ani jedno za ušetřených pár pohybů nestojí.

ŘEŠENÍ: Stejná jako u bodu 1)

3) Potravinové alergie

Stejně jako u lidí se často setkáme s potravinovou alergií či intolerancí. Přijít může kdykoli a nesmíme ji brát na lehkou váhu. Nejčastějšími alergeny u psů jsou sója a obiloviny, méně časté jsou potom různé druhy bílkovin - jako třeba kuřecí protein, ryby, vajíčka a mléčná bílkovina. Potravinová intolerance je spojená s kožními obtížemi. Pejsek se drbe, svědí ho celý kožich, líná, objevují se mu boláky, strupy a začervenalá místa na kůži. Hlavním příznakem je ale zase průjem. V tomto případě je nejlepší se poradit s veterinářem, který doporučí veterinární dietu a krmivo.

ŘEŠENÍ: Hypoalergenní krmivo, speciální krmivo pro citlivou kůži a zažívání. Pár týdnů bez pamlsků a studování složení krmiv do budoucna.

4) Psí paraziti

Škrkavky, měchovci, tasemnice nebo giardie. Stačí aby pejsek olízl něco, co nemá a střevní paraziti jsou tady. Jelikož je nákaza opravdu jednoduchá, je důležité pejska pravidelně odčervovat a venku hlídat. Odčervovací přípravky se doporučují střídat, aby se nevybudovala rezistence a postihlo se co nejširší spektrum vnitřních parazitů.

5) Otrava

Krvavý průjem, zvracení, samovolný výtok z nosu a očí, nadměrné slinění, malátnost a apatie, bušení srdce, zrychlený dech, rozšířené nebo zúžené zorničky, teplota a další projevy pejska bývají příznakem akutní otravy. V tomto případě jeďte hned na veterinární pohotovost. V případě, že nemůžete vyhledat odborníka, podávejte pejskovi roztok vody se solí.

POZOR: Krvavý průjem může též způsobit viróza nebo poraněná střeva a v tomto případě by vyvolání zvracení nemělo efekt a situaci mohlo ještě zhoršit! Před zahájením léčby proto zavolejte veterináři o pomoc!

6) Infekční průjmy psů

Infekční nákazy způsobují více než jen průjem, mohou propuknout v závažné onemocnění. Proto je důležité chlupáče pravidelně očkovat a vyhýbat se místům, kde je vysoká možnost nákazy. Zejména cestování do cizích zemí může být velmi nebezpečné na infekční nákazy. Pokud se u Vašeho pejska průjem náhodou objeví, potom pro jeho zmírnění můžete využít ozkoušený detoxikační gel Entero Zoo.

7) Virózy

Virózy jsou stejně jako u lidí většinou neškodné a samovolně odezní během několika dní. Řešením je preventivní podávání probiotik a kvalitního krmiva. Důležité je při viróze psa nevyčerpávat a vyvarovat se ostatních psů, kteří virózou trpí nebo trpěli v nedávné době.

8) Nedostatek trávicích enzymů a bakterií

Při nedostatku trávicích enzymů se objevuje kašovitá stolice a celkové vyčerpání pejska. Může být hubený, mít matnou srst a nadměrně línat.

9) Stres

Cestování, změny prostředí, závody, výstava, návštěva veterináře ad. Můžou dát zažívání vašeho pejska zabrat. Ulehčujte proto kamarádovi stresové situace. Více v článku Trpí Váš pes úzkostí?

 

Produkty zmíněné v článku plus další pomocníci při průjmech:

Precision MICROBES probiotika a postbiotika pro psy a kočky – Roztok s obsahem živých probiotických bakterií a jejich biologicky aktivních metabolitů k dlouhodobé stabilizaci střevního mikrobiomu

Dromy Gastro probiotika 250 g – omezení plynatosti, zlepšení peristaltiky, ochrana žaludeční a střevní sliznice

Hypoalergenní krmivo – nenamáhá citlivé psí žaludky. Funguje jako prevence nebo řešení při alergiích.

Entero Zoo – gel – zmírňuje průběh infekčních průjmů

Humátové tablety pro psy - Protectin – snižuje projevy průjmu a při preventivním podávání 1x za 14 dní eliminují výskyt průjmů na minimum

Humátové tablety pro psy - Detoxin – vhodný při intoxikacích, průjmech a dietetických problémech