Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Trpí Váš pes úzkostí?

Ne každý se dokáže dobře přizpůsobit našemu hektickému stylu života. Ne každý životní partner to zvládne, proto bychom na svého pejska měli brát ohled. Nikdy se nezastavíme, stěhujeme se, jezdíme si užívat na dovolenou, pořádáme večírek nebo na nějakém jsme a na Nový Rok si užíváme ohňostroj. Ne každý je ale z těchto věcí nadšený. A zatímco my si užíváme, náš pejsek sedí doma. Sám.
My si se stresem umíme poradit. Osobní vztahy, rodina, práce… se vším se vyrovnáme, ale co naši čtyřnozí kamarádi?

Co je to vlastně stres?

Většina definic stresu je stav, kdy organismus reaguje na vnější a vnitřní ohrožení a soustředí síly, včetně energie na to, aby se negativním vlivům ubránil. Je to tedy reakce na vnější podněty, díky níž dochází k adaptaci na nové podmínky. Stres ale může být příčinou zhoršení zdravotního stavu či poklesu fyzické výkonnosti. V překladu tedy všeho negativního. Stres je tedy narušením všedního života zvířátka.

Možné příznaky stresu psa

Štěkání – Někteří pejsci jsou uštěkaní odjakživa. Žalostné a nadměrné štěkání může být způsobeno uzavřeným prostorem, frustrací, nedostatkem pohybu nebo separační úzkostí. Je běžné v útulcích a chovatelských stanicích. Také u velkých smeček či na místech s velkým počtem psů v jednom okamžiku. Řešením pro frustraci z uzavřené místnosti jsou určitě hračky a aktivity, které psa zaměstnají.
Chvění a třes – Chvění a třes mohou být dalším možným projevem stresu. Tedy pokud Váš pes zrovna nevylezl z vody, není výrazně nemocný, promrzlý zvenku nebo nemá očividně bolesti. Chvěním a třesem se psi často projevují při cestování, změnách prostředí, v novém bytě nebo při návštěvě veterináře. Ohňostroje a bouřky mohou vašeho kamaráda také stresovat, nehledě na to, že je doma.
Zrychlené dýchání – Zrychlené dýchání je normální, když je teplo nebo je váš pes po intenzivní fyzické zátěži. Rychlé dýchání pomáhá psům se ochladit. Dýchání ale může být příznakem chronické nemoci, nemoci srdce, otravy či může být úzce spojeno se stresem.
Ukrývání – Pokud je váš pes normálně společenský a najednou se krčí v koutě, musí zde být stresové faktory. Cizí lidé, ohňostroj, bouřka či jiné hlasité zvuky.
Slintání – Pokud držíte v ruce pamlsek a vašemu psovi tečou z pusy Niagary je to v pořádku. Pokud ale pes nadměrné slintá, je to projevem stresu při cestování či jiných nepříjemných situacích.
Neklid, úzkost, hyperaktivita – Rozrušený a vystresovaný pes má problém sedět v klidu, dívá se zleva doprava, má stažené uši a ocas a poleká ho sebemenší zvuk. Zvíře nestandardně reaguje na situace, které ho normálně nechávají v klidu. Pejsek nesoustředí svou pozornost, necítí se bezpečně v pelíšku a běhá sem a tam.
Vyprazdňování v domě – Vykonávání potřeby v domě může být příznakem mnoha faktorů, např. nevychovanost, zdravotní problémy, stres, separační úzkost nebo citlivost na hlasité zvuky. Zvracení a průjem jsou časté projevy stresu.
Ničení věcí v bytě – Pejsci, kteří nemají dost hraček či aktivit, často koušou a ničí cokoli, co se jim ve vaší domácnosti zalíbí. Boty, stržené záclony, rámy oken, poškrábané dveře, rozkousané hračky, nic se před pejskem neschová. Nejen nuda může způsobit tyto škody. Právě ničení věcí je dalším příznakem stresových situací vašeho psa a stavů úzkosti. Nezapomeňte, že žvýkání je pro psa velmi uklidňující.
Nadměrné olizování a škrábání – Pokud nemá váš pejsek alergii nebo kožní zánět, je to příznakem nedostatku prostoru, pohybu a stimulů v prostředí. Zanedbání může způsobit poškození kůže a záněty, jelikož se pes škrábe obvykle na stejném místě. Může dojít až do stádia sebepoškozování, což je určitým způsobem zvládání stresu.
Alergie – Velmi často se inicializují, když je zvíře ve stresu. Stresem je totiž oslaben imunitní systém, který pak není schopen se vnějším škodlivým vlivům bránit.
Nechutenství nebo nenasytnost – pes pod vlivem stresu může odmítat žrádlo. Je to typický příznak pro psy v útulku nebo pro zvířata při tréninku, kdy je na psa kladena fyzická a psychická zátěž. Protikladem je, když se kvůli stresu pes stává nenažraným. Sežere vše, nač přijde, nehledě na to, jestli je to jedlé či ne. Je to tedy vysoce nebezpečné, a proto je jako prevence nutné psa naučit, že ze země se nesmí nic žrát.
Nepříjemný zápach – Vystresovaný pes často člověku nevoní. Stres totiž zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv, které nepříjemný zápach způsobují.
Lupy, línání a dermatitida – Pokud se příznaky objeví nečekaně, je to vlivem stresu. Jestli je ale problém dlouhodobý, jedná se o příznaky špatného stravování.
Změna barvy duhovky – Zatím nebyl zjištěn důvod, proč tomu tak je, ale je dokázáno, že některým psům se při stresu změní barva duhovky.
Funění – Rovněž bylo dokázáno, že stres zapříčiňuje zvýšenou potřebu kyslíku a ta způsobuje u psů nadměrné funění.
Strnulý pohled – pes nehnutě zírá na bezvýznamný předmět. Toto je známka velkého stresu.
Honění se za vlastním ocasem – Pokud se nejedná o štěňátko, může být tohle známka stresu či jiné negativní situace.
Hryzání vodítka – Někteří psi si kousají rádi vodítko normálně. Pokud to ale váš pejsek normálně nedělá, snaží se evidentně čelit nějaké stresové situaci.

Jak na stres?

Snažte se předejít stresovým situacím vašeho psa. Nenechávejte psy samotné, nevystavujte je zbytečným stresovým situacím a prostředím, dbejte na jejich zdraví a připravte jim dobré podmínky pro život. Nezapomeňte, že pes má jen Vás!

Přípravky pro lepší náladu:

V některých případech můžete využít rozličných zklidňujících preparátů.
Měkké tablety Alavis Calming.
Tablety s bylinkami Dromy Relax.
Bylinky, tentokrát ve formě sirupu – Topvet Stres.
Syntetické psí feromony v difuzéru nebo obojcích.
Zklidňující gely a tablety podávané veterinářem. Zde přichází utlumení a ospalost v délce několika dní.
Tablety na bázi theaninu, aminokyseliny přítomné v čaji, která má zklidňující účinky, ale nevyvolává nespavost ani otupělost. Prodávají se se sýrovou příchutí.

Autor: Karolína Jarošová