Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

10 zásad ve výživě štěňat

Je to jeden z nezapomenutelných momentů, když si domů přineseme svého nového kamaráda, který se nám pomalu vleze do dlaně (pokud si nevezete štěně dogy nebo vlkodava). Nový domov, dečka od maminky a vlastní páníček! To je novinek na jeden den.
Nastává důležitá fáze života našeho psa. Náš čtyřnohý nejlepší kamarád teď bude hodně rychle růst a je na nás, na páníčcích, abychom tomu prckovi zajistili dostatek všeho, co jeho tělo potřebuje. Aby mu to myslelo při učení povelů a nošení novin, měl zdravé kosti a klouby na běhání, zdravé zuby bez kazů, jako v reklamě a měl srst tak lesklou, až mu to všichni ostatní hafani budou na ulici závidět. To budou feny na fešáka koukat.

Desatero výživy štěněte

  1. Štěňátko má jiné nároky na výživu než dospělý pes.
  2. Štěně má mimořádně citlivý zažívací trakt. Buďte proto velmi opatrní a důslední v krmení!
  3. Štěně má malý žaludek, proto je nutné krmnou dávku rozdělit na několik porcí.
  4. U štěněte je nutné dodržovat pravidelný čas krmení. Tento návyk bude mít už na celý život.
  5. Potrava pro štěně by měla mít pokojovou teplotu. Nikdy proto nepodávejte jídlo přímo z lednice!
  6. Vždy, než se rozhodnete u štěněte podat jakýkoliv vitamínový nebo minerální přípravek, poraďte se s veterinářem. S dobrým úmyslem byste mohli vašemu kamarádovi ublížit.
  7. U štěněte je nutné pravidelně kontrolovat hmotnost a přírůstky.
  8. Kravské mléko není vhodnou součástí výživy štěňat. Organizmus psa ztrácí schopnost štěpit mléčný cukr a výsledkem je zvracení nebo průjem. Tento bod je ale velmi sporný a názory na něj se opravdu liší.
  9. Po jídle nechte psa vždy odpočívat.
  10. Dávejte pozor na veškeré další zažívací potíže, změny barvy stolice apod. Váš kamarád si někdy o pomoc neumí říct.

 

Častá pověra

Mezitím, co si náš kamarád snaží ukousnout vlastní ocásek, připomeňme si známou fámu o krmení štěňat.
Říká se, že štěňata by v období růstu měla žrát tolik, kolik chtějí. Jsou přece ve vývinu a potřebují mít dostatek živin. Toto tvrzení je nejen nepravdivé, ale i nebezpečné. Ani pro člověka by tento výživový styl nebyl zdraví prospěšný.
Pokud náš kamarád rychle přibere na váze a bude mít vysokou tělesnou hmotnost, zvyšuje se riziko rozvoje dysplazie kyčelních a loketních kloubů.

V krmení je důležité nepřehnat to s přísunem energie a nedopřávat pejskovi více jídla z čistě dobrého úmyslu, jelikož mu ta konzervička prostě strašně chutná a on kouká tak hladově. Nadměrná hmotnost štěněte, která je důsledkem nevhodné výživy, vede v období kolem 5. – 6. měsíce věku k velké zátěži pohybového aparátu – především kostí, vazů a šlach.

Kromě dysplazie riskujeme u pejska prošláplé medvědí packy, kulhání a špatný postoj. Pozvolný a vyrovnaný růst je nutný k tomu, aby se rostoucí kosti stačily sytit vápníkem, nevytahovaly se do délky a nezůstaly tenké a špatně rostlé. Vyroste-li pes příliš rychle, jeho kosti a klouby nemají dobrý základ. Navíc je na ně pes brzy příliš těžký, což vede k poruchám vývoje kloubů.

Než se štěně změní v dospělého psa, 15x až 40x znásobí svoji porodní hmotnost, prodělá růst mléčných zubů a následnou výměnu chrupu za trvalý. Nesprávná výživa v tomto období může poznamenat zdraví psa na celý život. Co v tomto čase zanedbáte, nelze už nikdy napravit. Proto dbejte na správné zásady výživy vašeho pejska.

Autor: Karolína Jarošová