Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Seriál BARF 07- Doplňky stravy a pamlsky

Jsou vůbec potřeba? Nestačí pestrá strava? Pravda bude někde uprostřed. Záleží na každém chovateli a na každém psovi.

Nejčastější doplňky

Sůl – sůl je potřebná pro všechny životně důležité funkce organismu. Pokud tedy psům nedáváme solené pamlsky (granule a suchary většinou sůl obsahují), přidáme jedenkrát týdně 1 – 3 špetky soli (podle velikosti psa) do krmení.
Oříšky a semínka – využitelnost vápníku z rostlinných zdrojů je mnohem větší než např. z mléka, proto jsou semínka a oříšky vhodným doplňkem, zvláště pro štěňata nebo sportující psy. Je důležité je vždy mechanicky narušit – rozdrtit, rozemlít nebo rozvařit. A vždy je podáváme zamíchané v krmivu. Vhodnými jsou – lněná, sezamová, dýňová a slunečnicová semínka, mák, vojtěška neboli alfalfa. Z ořechů je to kokos, vlašské ořechy, lískové nebo mandle.
Pozor! Ořechy se kvůli velkému množství olejů rychleji kazí, žluknou. Proto je uchováváme v chladu. Pokud pes směs nesní, vyhazujeme nebo uchováváme v mrazničce.

Pamlsky

Vybíráme z velkého množství pamlsků určených pro psy. Lidské pamlsky jsou absolutně nevhodné a mohli bychom jimi svému psovi způsobit vážné zdravotní potíže.

Sušené pamlsky – oblíbené jsou sušené části zvířat – uši, pařátky, křídla, trachey, ledvinky, hrtany atd. Jsou vhodné na zabavení psů, protože většině z nich trvá delší dobu se s nimi vypořádat, rozkousat je. Citlivějším psům mohou způsobit průjem a dobře se při nich přibírá, takže jsou nevhodné pro psy s nadváhou.
Sušené maso – je vhodné především při dietách. POZOR! U sušeného masa musíme dbát na to, že sušením zmenší maso svůj objem o 70 – 80 procent. Proto je důležité hlídat dávku. Při dávce např. 300 g sušeného masa je to, jako bychom dali psovi 1 kg masa čerstvého!
Pamlsky z lisované kůže – jsou vhodné k zabavení psa, ale do žaludku jsou těžké, způsobují zažívací potíže a lepí se v tlamě (není vhodné nechávat s nimi psa samotného).
Suchary, sušenky, granule – oceníme při procházkách za odměnu. Vhodné je také sušené ovoce (brusinky, jablka, švestky, ananas).
Piškoty jsou velmi snadno dostupným pamlskem. Jsou z pšenice a jsou sladké, což ne každý pes dobře snáší. Rozdíl mezi psími a lidskými piškoty je minimální, velmi dobře se při nich tloustne, proto na výcvik raději zvolíme pamlsky jiné.

Na internetu jsou dnes dostupné různé recepty na domácí psí sušenky a různé pamlsky. Takže kdo rád peče, může svému psovi dopřát i tzv. homemade dobroty.

Autor: Lenka Chamradová