Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Seriál BARF 08 – Oleje a další doplňky

Oleje

Oleje jsou ve výživě důležité hlavně pro obsah esenciálních mastných kyselin. Obsahují také velké množství vitamínů. Významné jsou hlavně svými účinky na srst a kůži. Oleje rozdělujeme na rostlinné a živočišné. Nejkvalitnější jsou oleje lisované za studena, ale jsou dražší. Oleje podáváme cca 3x týdně podle velikosti psa.

Rybí olej – obsahuje vitamíny A a D, ovlivňují správný růst a vývoj kostí, má příznivý vliv na kůži, podporuje hojení ran a pomáhá při různých kožních vyrážkách.
Slunečnicový – pokud má pes vysušenou pokožku či srst, můžeme mu olej vetřít, nechat pár dní působit, poté opláchnout. Je nejdostupnější.
Olivový – příznivě ovlivňuje zažívání a stejně, jako slunečnicový, můžeme použít i k ošetření kůže.
Dýňový – působí příznivě na trávicí ústrojí, obnovuje poškozené tkáně, vhodný při problémech s kůží a srstí.
Lněný – velmi dobrý na srst a kůži, zvláčňuje.
Pupalkový – regenerační, vhodný při zánětech kůže, vyrážkách a ekzémech.
Brutnákový – protizánětlivé účinky, používá se při revmatických onemocněních (zmírňuje bolest) a je vhodný na kůži a srst.
Makový – obsahuje velké množství hořčíku, vápníku, železa a vitamínu E, je vhodný k regeneraci kůže, srsti a drápů, podporuje správný růst kostí.

Vitamíny

Mořské řasy – obsahují řadu cenných vitamínů (skupiny B, vitamín C) a minerálů (vápník, fosfor, sodík, draslík, železo). V neupravené formě jsou velmi dobře stravitelné. Mají antioxidační účinky, podporují imunitní systém, obsahují kvalitní vlákninu, některé jsou nazývány přírodním antibiotikem a dokonce působí i protizánětlivě a podporují imunitní systém. Ale v nabídce je větší počet zelených či hnědých a mořských či sladkovodních řas, proto se na ně podíváme blíže v některém dalším díle.
Pivovarské kvasnice – zdroj vitamínů skupiny B, obsahují velké množství bílkovin. Některé kmeny kvasnic se využívají také pro vyvazování toxických látek z potravy.
Je lepší dávat sušené kvasnice (kvůli nadýmání), můžeme přidávat do krmiva denně – takto mohou pomoci i jako doplněk repelentů proti klíšťatům (nepřisávají se, pes s vysokým příjmem vitamínu B jim tolik „nevoní“).

Autor: Lenka Chamradová