Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Seriál BARF 01 – Proč krmit BARFem?

BARF je metoda výživy masožravých zvířat přirozeným způsobem. Chemie do psího jídelníčku nepatří. Jen pestře a vyváženě krmený pes může být zdravý a spokojený. Granule jsou takové stravě na hony vzdálené.
Pes je masožravec – byl domestikován jako poddruh vlka obecného již před zhruba 15 000 lety a byť se nám to nemusí už zdát, jeho potřeba výživy je stále stejná. Vlci se živí především malými hlodavci, králíky, zajíci, popř. divokou zvěří. Malé hlodavce požírá celé, z větších úlovků sežere téměř všechno – až na velké kosti. Přeměna na úplně jinou stravu, kterou jsou granule, trvá stovky až tisíce let.

Trávicí trakt

Psi nemají ve slinách, na rozdíl od býložravců, žádné trávicí enzymy. Jejich sliny tedy slouží pouze k posouvání potravy dál do zažívacího traktu. Psí žaludek je docela velký a dokáže pojmout velké množství potravy, kterou by měl, při optimálním složení potravy, strávit do 24 hodin. Žaludeční kyseliny psa obsahují mnohonásobně více kyseliny solné, která zajišťuje velice rychlé (krátké, 24 hodin) trávení masa, kostí i likvidaci parazitů, bakterií a plísní. Produkce trávicích enzymů je stimulována přísunem masa, což přísunem granulí nejsme schopni zajistit – granule se, kvůli nevhodnému složení, tráví až 3 dny, což u psů vede k mnoha zažívacím potížím.

Výhody krmení B.A.R.F.

Vždy víme, co dáváme do misky. Potrava je vždy čerstvá (neobsahuje žádné skryté plísně, kvalita záleží jen na nás). Zdravotní výhody (pevnější šlachy, vazy a svaly). Silný imunitní systém. Zdravá a lesklá srst. Omezená tvorba zubního kamene (pes je nucen žvýkat velké kusy masa, chrupavky, kosti – tím pečuje o svůj chrup). Méně parazitů (potrava zůstává v trávicím traktu pouze 24 hodin). Využití potravy (při krmení čerstvou stravou je odpad minimální). A poslední, ale nespornou výhodou je i chutnost (psi se na jídlo velmi těší a přijímají potravu s nadšením).

Nevýhody

  • Časová náročnost – příprava čerstvé potravy trvá nesporně delší dobu. Nicméně až se do toho dostanete, zjistíte, že čas přípravy jde zkrátit například připravením příloh na delší dobu, nebo zamrazením jednotlivých porcí.
  • Nákup masa – zdrojů masa je dostatek, můžeme nakupovat u řezníka, nebo u firem, které se specializují na prodej krmného masa (levnější než u řezníka)
  • Skladování masa – čím větší plemeno psa máme, tím je skladování náročnější na prostor v mrazáku.
  • Krmení na cestách – tomuto tématu se budeme podrobněji věnovat v dalších dílech, nicméně možným řešením jsou konzervy a sušené maso.

Mýty o krmení BARFem

Pes, který ochutná krev, bude agresivní – agresivní chování nebylo v souvislosti s krmením syrovým masem nikdy zaznamenáno.
Syrové maso je nebezpečné kvůli parazitům a nemocem – pes má trávicí enzymy, které případné parazity zničí. A pokud skladujeme maso dobře a nakupujeme z dobrých zdrojů, jsou rizika parazitů v něm obsažených velmi nízká.
Kosti jsou nebezpečné – jsou nebezpečné pouze tehdy, jsou-li tepelně upravené – ztvrdnou a lámou se na malé ostré kousky, které by mohly opravdu poškodit trávicí trakt. Nicméně psí žaludek si s nevařenými kostmi umí sám poradit – tzv. jehlovým reflexem – ten působí tak, že při dotyků ostrého konce kosti nebo jiného předmětu se stěna žaludku nebo střeva uhne a otočí kus tupým koncem, aby nemohlo dojít k poranění.
Po mléčných výrobcích pes přeroste – výška je dána geneticky a stravou ji nelze ovlivnit
Lovečtí psi budou „načínat“ – záleží na výcviku a navíc, pes krmený syrovým masem nemá potřebu maso „ochutnávat“
Syrová strava je drahá – záleží na dodavateli. Pokud bychom nakupovali maso pro lidskou potřebu, opravdu by se nám krmení prodražilo, nicméně na trhu je v současnosti spousta firem, které nabízejí maso v psí kvalitě – a cenou se tak dostaneme na cenu průměrných granulí.

Autor: Lenka Chamradová