Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Co s nachlazeným pejskem?

Podzim je tady a s ním přichází i typické podzimní onemocnění. Rýma, bolest v krku, občas nějaká chřipka. Riziko onemocnění hrozí i našim čtyřnohým kamarádům. Může je potrápit chřipka nebo dokonce angína. Jak pejskům pomoci a jak onemocnění účinně léčit?

První pomoc při prvních příznacích

Pejsek kýchá, slzí mu oči a kašle? Do jídla se mu moc nechce a celý den jen leží? Žádné obavy, je jen nastydlý. Dejte tomu týden v teple a bude zase fit. Pelíšek by měl mít na teplém místě a voda v jeho misce by neměla být ledová. Často právě moc studená voda způsobuje psí nachlazení. Pokud by se nemoc neobvykle zhoršovala nebo přibyla horečka, vyhledejte odbornou pomoc.

Když je třeba jít zdravíčku naproti

Ve specializovaných prodejnách najdete sirupy proti psímu kašli. Vhodný sirup na odkašlávaní je jitrocelový nebo echinaceový. Pokud nechcete kupovat sirup, skvěle poslouží známý heřmánek pravý. Pár kapek heřmánkové tinktury do psího pelíšku umí zázraky. Případně zkuste podávat pejskovi studený heřmánkový čaj ředěný vodou. Někteří pejskaři posypávají sušenou bazalkou pejskům krmení. Osvědčila se při psincovém kašli. Dalším skvělým zdrojem je šípek, který obsahuje vysoké množství vitamínu C.
Jako účinný doplněk se také podává beta glukan, který je většinou zmiňován ve spojitosti se zvýšením obranyschopnosti organismu. Jeho pole působnosti je však daleko širší. Od snížení krevního cholesterolu a s tím spojeným pozitivním vlivem na obezitu, přes snížení rizika alergií, zvýšení odolnosti vůči stresu nebo v boji proti bakteriálním a virovým nákazám.

Pokud nemáte doma přímo Huskyho

Krátkosrstá plemena potřebují oblečky na pobyty venku. Dále potom pejsci, kteří mají krátké nožičky a mají břicho hned od sněhu, potřebují pobyt venku trochu zpříjemnit. Ne každý pejskař je fanouškem oblečků, ale bohatě postačí i opravdu jednoduchý obleček bez flitrů a nápisů.
Obzvlášť velký pozor je třeba dávat na starší psi, štěňata nebo jinak oslabené jedince. Jejich riziko nákazy horních dýchacích cest je mnohem vyšší než u zdravých jedinců.

Někdy se odborníkovi prostě nevyhnete

Rýma může přejít ve virózu nebo angínu. Poznáte ji podle výtoku z nosu a očí. Bohužel, stejně jako u lidí, je to případ vhodný k léčbě antibiotiky. Veterinář Vám předepíše léky podporující vykašlávání, antibiotika a léky s protizánětlivými účinky. Každý případ je individuální a jde hlavně o vyloučení jiných příčin kašle. Můžete se totiž setkat s kašlem, který souvisí se srdečním onemocněním!
Větší problém je tzv. psincový kašel. Odborně je to infekční virový zánět hrtanu a průdušnice. V překladu se pejsek může prostě ukašlat často se objevuje i tendence zvracení. Přenáší se jako klasická chřipka kapénkovou infekcí. Olíznutí a očichávání – i tak málo stačí. Psincový kašel se často přenáší na výstavách a místech, kde je velké množství psů. Dětská hřiště, cvičáky i parky. Buďte proto ohleduplní a pokud je Váš pejsek nemocný, mějte jej na vodítku a snažte se zabránit rozšíření nemoci na další jedince.
Váš kamarád se dáví, dusí a ostře kašle? V tomto případě už to chce odborníka. Proti psincovému kašli existuje očkování, v každém případě je potřeba pejskovi nastavit klidový režim a zvýšit přísun vitamínu C, který pomůže imunitě organismu.

A co prevence a alternativní doplňky?

Prevencí proti onemocnění je určitě kvalitní výživa, dostatečný pohyb, držení psa v teple – hlavně po koupeli nebo promoknutí, vakcinace proti psincovému kašli a dostatečná péče v průběhu nemoci.
Pejskovi nikdy nepodávejte brufen nebo aspirin. Někteří psi jsou na něj hákliví a mohli byste jim způsobit otravu.

Krátký seznam homeopatik:

Suchý kašel
Na počátku onemocnění je vhodné systematicky podávat Oscillococcinum 1-2krát denně.

Ferrum phosphoricum
Lék vhodný při akutním zánětu průdušnice a průdušek, kašel suchý, krátký, bez teploty, nebo je jen lehce zvýšená. Někdy může zvíře vykašlat hlen s krví, může se vyskytnout krvácení z nosu.
Ředění 8-15 CH 2-3krát denně.

Drosera
Kašel suchý, častý a krátký. Zhoršuje se v noci.
Ředění 9-15 CH 2-3krát denně.

Spongia tosta
Kašel suchý, drsný, zhoršuje se v teplé místnosti a vleže.
Ředění 5-9 CH 3-6krát denně.

Vlhký kašel
Coccus cacti
Lék při rychlém kašli s vykašláváním bílého hlenu, usnadňuje vykašlávání.
Ředění 5-9 CH 3-6krát denně.

Ipeca
Prudký, záchvatovitý, dávivý kašel, zahlenění průdušek někdy s dušností, jindy se zvracením. Zvláště u mladých jedinců. Kašel se zhoršuje pohybem na čerstvém vzduchu.
Ředění 9CH 3-6krát denně.

Kalium sulfuricum
Zánět průdušek s vykašláváním nažloutlého sekretu. Zhoršování v teplé místnosti, zlepšení na čerstvém vzduchu.
Ředění 9-15 CH 2krát denně.

Chronický kašel a dušnost
Arsenicum album
Suchý kašel, který unavuje. Dušnost hlavně v noci se zhoršením mezi 1. a 3. hodinou ranní. Také kašel u nedostatečnosti srdce. Zimomřiví jedinci, kteří vyhledávají teplo, často se u nich objeví také kožní onemocnění.
Ředění 15-30 CH 1krát denně na počátku léčby, postupně snižujeme na 2-1krát denně.

Phosphorus
Suchý bolestivý kašel, zhoršuje se večer a v noci, zvíře pije větší množství vody, ale často ji vyzvrátí. Lék při zápalu plic, ve vykašlaném hlenu může být krev.
Ředění 9-15 CH 1krát denně, později 2-3krát týdně.

Amonium carbonicum
Sípavá dušnost s dráždivým kašlem, celková slabost. Chronická bronchitida, dušnost při srdeční nedostatečnosti.
Ředění 9-15 CH 1-3krát denně, později 2-3krát týdně.

Autor: Karolína Jarošová

Zdroje:
Domácí zvěrolékař pro majitele a chovatele psů a koček, Renata Popelářová, Grada 2011, ISBN: 978-80-247-3827-7