Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Když pejsek líná

To, že pejsci hodně línají, ví snad každý chovatel. Velké nadšení přichází na jaře a na podzim, kdy se srst pejsků mění. Bohužel v důsledku domestikace, chovu v bytě či domě, osvětlení, výživy či hormonálních výkyvů, může pejsek línat nepřetržitě… Jedině majitelé bezsrstých plemen neví, o čem je tady řeč. Zatímco my ostatní běháme s vysavačem každý den, chlupy vyklepáváme z peřin a vytahujeme z našeho černého oblečení. U návštěv se stydíme a všude chodíme s válečkem proti chlupům. Ve finále je jedno, jestli má váš pejsek chlupy krátké či dlouhé. Dvakrát do roka se totiž situace rapidně zhorší.

Obvyklé projevy línání

  • Zbavování se odumřelé srsti a její postupné nahrazování srstí novou probíhá buďto dvakrát ročně či permanentně. Dvouroční výměny srsti se týkají hlavně psů venkovních.
  • Srst vypadává ze zadní části těla dopředu a vypadává postupně. Proto by neměla na těle psa vznikat holá místa či mapy bez srsti.
  • Samotný proces línání je ovlivněný množstvím světla, které má zvíře k dispozici.
  • Línání je také určováno plemenem psa, a tedy typem jeho srsti – kratší, drsná srst vypadává celoročně, vždy když krycí chlup dosáhne určité délky. Aby byl tento typ srsti v perfektní kondici, je třeba mu pomoci tzv. trimováním (vytrhávání odumřelých chlupů). Psy s dlouhou srstí je potřeba pravidelně kartáčovat, abyste svou nedbalostí zanedlouho neřešili problém vystříhávání dredů. Rozčesávání takto zanedbané srsti je časově náročné a pracné. Pro pejska je to nepříjemné, trochu stresující a bolestivé.
  • Aby se pejskovi vytvořila kvalitní srst, musí jeho chovatel odumřelou starou srst denně vyčesávat. Tím udržíme pejskovu kůži zdravou a zajistíme místo pro novou srst.
  • Línání můžeme urychlit podáváním přípravků, které obsahují vitamíny a další látky, které podporují růst srsti. Dále Vám mohou pomoci šampony s vhodným pH faktorem, popřípadě sirup s biotinem.

Kdy je čas na změnu?

Pokud srst vypadává velmi snadno a pomalu se obnovuje, vznikají lysá místa, kůže je zarudlá, strupovitá, je hrubá a jeví známky plísně, je tu problém.

Správná hygiena psa, zdravá kůže a srst je i vaší vizitkou. Ovlivňujících faktorů může být hned několik:

  • Správná výživa je věc, na kterou se zaměřte jako první. Krmivo by mělo obsahovat vyvážený poměr vitamínů, minerálních látek a dalších živin.
  • Další příčinou může být onemocnění trávicího traktu, nádor, bakteriální nebo virová onemocnění kůže, nemoc štítné žlázy, špatný metabolismus, plísně nebo různí parazité.
  • Vliv na srst má taky vzduch v bytě, kde pejsek žije, prašné prostředí a další nepříznivé faktory dnešní doby.
  • Určitě je také důležité zmínit, že nadměrné línání může být způsobeno stresem a nepříjemnými situacemi, kterým je váš pes vystaven. Pokud tedy u svého psa pozorujete zhoršení kvality jeho srsti, tj. ztráta lesku, vysušená kůže, lupy, kožní mapy atd., vyhledejte veterináře.
  • Zvýšené línání se může objevit i ve spojitosti s pohlavním cyklem, porodem a laktací.
  • Nedostatek kyseliny linolenové, která se nachází především v rostlinných olejích, se projevuje hrubou, suchou, křehkou srstí, lupy, špatným hojením ran a šupinatou kůží.
  • Chybí-li tělu některé z důležitých aminokyselin (u psa s vegetariánským krmením), projeví se to křehkou, depigmentovanou srstí, která snadno vypadává a pomalu se obnovuje.
    Jiná plemena jsou citlivá na nedostatek zinku (malamut, husky…), což se projevuje strupovatěním, zarudnutím u tlamy, brady, očí, uší, loktech, patách, prsou a genitáliích.
  • Suchou a ztvrdlou kůži mají psi s nedostatkem vitamínu A. Jiné vitaminy, které mohou ovlivnit kondici srsti a kůže, jsou riboflavin, pyridoxin, niacin, vitamin B12, kyselina pantothenová, kyselina listová a cholin.

Jak tedy pomoci?

Z výše uvedeného vyplývá, že sami můžete línání urychlit a pozitivně usměrnit pravidelným vyčesáváním srsti a s tím spojeným masírováním pokožky. Nejvíce byste přitom měli dbát na co nejkvalitnější stravu, chránit psy před projevy stresu a udržet místa, kde tráví v domácnosti svůj čas, dobře větraná.

Línání tak budete mít pod kontrolou a obavy z neustálého úklidu vypadané srsti nebo z případných parazitů můžete hodit za hlavu:)

Autor: Karolína Jarošová