Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Blechy doma nechceme!

Na kůži kousance a doma skákající černé potvůrky? Ajaj, to budou blechy. Poradíme Vám, jak se jich zbavit, a být opět šťastný jako blecha.

Že má vaše zvíře nějaké potíže můžete poznat i tak, že se neustále škrábe nebo kouše, často do krve. Dalším viditelným znamením je bleší trus. Jde o malé černé kuličky podobné máku, které po rozmáznutí zanechávají tmavě hnědé skvrny.

Malinko biologie

Víte, že Vás blechy dokážou kousnout až 400x denně a nasát 15x více krve, než je jejich vlastní hmotnost? K večeři můžete být tentokrát Vy, tak pryč s nimi!

Blechy přenášejí i některá závažná onemocnění jako je mor a tularémie. Mohou také přenášet tasemnice z myší a potkanů. Po kousnutí blechou se objeví i alergická reakce na kůži. Známá je i nemoc z kočičího škrábnutí, kterou vyvolává bakterie přenášená trusem blech.

Proč, proč, proč?

Pokládáte si otázku, proč zrovna Vy máte v bytě blechy? Nejčastější příčinou jsou naši miláčci, ne vždy je ale kousnutí blechy vinou Vašeho psa. Těmi miláčky samozřejmě myslíme čtyřnohé domácí mazlíčky, zejména ty, co mohou neustále pobývat venku. Ti jsou totiž pro tyto škodiče rájem.
Blechám lidé hrozně chutnají, a proto než stihnete mrknout, už jsou ubytované. Taková blecha má hodně příbuzných, počet druhů blech je 2200, z toho 90 druhů žije v Česku.

Jak na ně

Pokud se blechy objeví, ihned jednejte.

Prevencí jsou samozřejmě pipety a rozprašovače, které hubí a odpuzují všechny tyto mikro zvířátka. Ne vždy to ale zabere, a proto přinášíme návod, jak se rychle a efektivně blech ve vaší domácnosti zbavit.

Pokud jste zastánci chemických přípravků, vyrazte do nejbližší drogerie a kupte vše, co najdete proti blechám. Vyperte povlečení, vyšplíchejte všechna místa, vykoupejte pejska či kočku prostředkem proti blechám (Blechy se zvířatům usazují na místě, kam si nedosáhnou zuby, takže je najdete například v tříslech nebo na hřbetě. Červení, hnědí nebo černí parazité měří od 1,5 až do 7 milimetrů.) a vyperte a vyšplíchejte pelíšky, deky či jiná odpočívadla.

Bohužel šampony nebo pipety působí jen na dospělé blechy, které sají. Vajíčka a larvy zůstávají v okolí, protože zvíře roznáší blechy všude – na koberce, podložky, pohovky, matrace nebo na ložní prádlo. Navíc blecha skočí až 1,5 metru, takže může být opravdu všude.

Hlavní fáze je pořádný úklid, kdy nesmíte vynechat jediný kousek bytu. Musíme pečlivě vysát všechny povrchy, vše utřít saponáty a vše poctivě vyčistit. Pokud se Vám přece jen nedaří škůdců zbavit, můžete zavolat odborníka. Deratizace blech není tak častá jako štěnic, ale přesto ji odborníci provádí cca 4–5x do měsíce. Důkladně vyčistí byt a potom použijí reziduální postřik. V horších případech ho kombinují se studeným nebo horkým aerosolem.

Bleší dospěláci viditelní na psovi tvoří cca 5 % celkové populace, 95 % se nachází v okolí. Průměrně trvá doba od nakladení vajíčka do vylíhnutí dospělé blechy 4 až 5 týdnů. Nepříjemnou vlastností blech je jejich schopnost vydržet i roky bez potravy. A to jejich hubení ještě ztěžuje.

Po tomhle článku věta: Dobrou noc, ať tě blechy štípou celou noc… získává úplně nový význam.

Autor: Karolína Jarošová