Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

5 rad jak přežít psí Silvestr

Vzhůru do roku 2019! Jeden rok za námi, další před námi.

Novoroční oslava může být pro nás mejdanem roku, pro našeho čtyřnohého miláčka zase hororovým dnem. Střílení šampaňského a odpalování petard se jeví jako zábava opravdu jen nám. Našim čtyrnohým kamarádům může silvestrovská oslava přivádět velký stres, dokonce si mohou i ublížit. PETa (People fot the Ethical Treatmenf of Animals) popsali oslavu novoročního roku jako třetí světovou válku pro naše domácí mazlíčky. Jelikož rychlé špunty už jsou v akci, pojďme si říct pár tipů, jak svého miláčka před stresem uchránit – myslíme toho čtyřnohého.

Jak poznáme příznaky stresu u zvířete?

Křeče v těle, skrývání na netradičních místech, slintání, olizování, zmatenost, třas, ničení věcí, agresivní chování, propadlé zarudlé oči, nedostatečná kontrola střev či močového měchýře, ztráta chuti k jídlu nebo naopak přejídání, zvracení, opakované pohyby ve vysoké četnosti = točení se dokola, chození ze strany na stranu…

To všechno jsou příznaky stresu, se kterým se psí tělo a psychika snaží vyrovnat.

Pár rad pro bezpečné přežití novoročních oslav

Bezpečné místo

Každý z nás potřebuje útočiště před strachem. Proto svému pejskovi to jeho vylepšete. Boudu zakryjte látkou, pytlovinou či dekou. Pokud není pejsek na zakrytí boudy zvyklý, poskytněte mu tyto věci uvnitř boudy, ať se může pořádně zachumlat. Zvažte přemístění pejska do garáže či do bytu. Pokud se i přesto psa rozhodnete nechat venku, neuvazujte jej na řetěz. Zabráníte poranění a možné katastrofě.

Domácím peciválům nachystejte deky do pelíšku, oddělejte ostré předměty a věci, které by mohl pejsek ve stresu zničit. Nedělá to úmyslně, ale nadměrný stres, adrenalin a strach by mohl zničit čirou náhodou Vaše nejoblíbenější lodičky či kabely od počítače. V tom horším případě by pejsek mohl ublížit sám sobě. Místnost by měla být zavřené okna a dveře, kvůli hlasitosti hluku a možnosti útěku.

Nezapomeňte, že vystresované zvíře může mít tendenci utéct, i když to předtím nikdy neudělalo. Je to přirozený pud sebezáchovy, který říká, zde je nebezpečí – honem pryč! Mnoho zvířat se postrádá v období Nového roku, jelikož ze strachu přeskočí ohradu či přetrhnou řetěz. Jsou případy, kdy zvíře proskočilo sklo, právě ze strachu z neznámých zvuků. Ohňostroje jsou noční můrou jak pro divoká, tak pro domácí zvířata. Každému pejskovi dejte na Nový rok obojek a známku s kontaktem. V případě útěku bude snazší dovézt ho domů.

Vyrovnejte hladinu hluku

Televize nebo rádio by mohlo zakrýt rány petard a vysokou míru hluku na ulici či u sousedů. Hlasitost zvuku zvyšte ještě před novoročními oslavami a ohňostroji, pejskovi by to potom mohlo přijít více jako jen nevhodný film od Tarantina.

Pokud Vás nečekají sousedé nebo přátelé na oslavu Nového roku, doporučujeme odjet někam na klidné místo. Jak kvůli Vám, tak kvůli pejskovi. Romantika na chatě, klid na penzionu a spokojený pejsek v pelechu.

Pokud ale pořádáte večírek zrovna u Vás doma, vyvarujte pejska hluku a rozdivočení. Udržujte jej v klidu, poskytněte ukrýt (ztráta svého přirozeného místečka by mohla pejska zmást) a mluvte na něj vlídným hlasem, ideálně bez posilnění alkoholem. Nový pach by mohl u zvířete zvýšit hladinu stresu. Taková pohádka na dobrou noc by taky neuškodila.

Své pejsky rozhodněte nikdy neberte na přehlídku ohňostrojů o půlnoci. Pro Vás krásná podívaná – pro pejska peklo v přímém přenosu.

Unavte ho

Není nad silvestrovskou procházku – od rána! Ideální den na dlouhé aporty, běh či zimní procházku. Pejsek by v nejlepším případě mohl Silvestr zaspat – otázka je, jestli tohle riziko po procházce nehrozí i u páníčků. Pokud pejsek stejně jeví známky energie, dejte mu jeho oblíbenou žvýkací nebo pískací hračku. Díky jeho fufíkovi by si nemusel ani všimnout ran a zvuku skleniček. Další možností je určitě inteligentní hračka, která ho bude nějakou dobu odměňovat. Určitě ale Nový rok není doba na její první použití.

Něco na uklidnění

Existuje řada přírodních preparátů, které našeho rozrušeného čtyřnohého kamaráda pomůžou zklidnit. Přírodní směsi způsobí dočasně změnu psychiky a pozitivní změnu nálady. Tyto prostředky jsou využívány nejen při silvestrovských oslavách, ale i při plánované návštěvě veterináře či při dlouhém cestování nebo jiných stresových situacích.

Rada od profesionála nad zlato

Pokud je váš pejsek prostě stresař nebo hysterka, poraďte se s odborníkem. Váš veterinář bude nejlépe vědět, jak pomoci.

Zdroje:
http://www.lbhomeliving.com/7-tips-for-your-dogs-anxiety-on-new-years-eve/
https://www.petsecure.com.au/pet-training-tips/tips-help-relieve-stress-dogs-new-years-eve/
https://www.gmanetwork.com/news/lifestyle/content/288056/keep-your-pets-stress-free-during-new-year-revelry/story/

Šťastný Nový rok všem dvounohým i čtyřnohým!:)

Autor: Karolína Jarošová