Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

5 zásad pro zimu v kotci

I když sněhovou nadílku letos neočekáváme, je třeba brát ohled na to, že zatímco my spokojeně ležíme na gauči u televize, náš pejsek ve venkovním kotci takový komfort nemá. Často se stává, že majitelé psa nevěnují dostatečnou pozornost teplotním změnám a jak víme, pejsek si o deku říct neumí. Pojďme si projít pár základních věcí a pravidel, které jsou důležité pro pejska, který má boudu venku.

Předcházení tepelným šokům

Je třeba ochránit Vašeho pejska proti teplotním šokům. Čtyřnohý jedinec, který je zvyklý na boudu venku, bývá velmi háklivý na teplotní výkyvy. Pokud dosáhne teplota k -20 °C, vezměte pejska do místnosti, kde je maximálně 5 °C. Teplotní výkyv ve velmi vyhřáté místnosti by mu totiž mohl ublížit, obzvlášť v případě, že by druhý den už taková zima venku nebyla. Skvělý nápad jsou speciální psí dvířka do garáže, kůlny, dílny nebo jiné místnosti, kde má pejsek slámu nebo náhradní deku. Pejsek je schopný rozpoznat aktuální teplotní podmínky a jít si lehnout tam, kde se bude cítit dobře. Boudu psovi nevytápíme, kvůli již zmíněným teplotním šokům a prevenci onemocnění. Pokud přece jen kotec vytápíte, měli byste psa při pobytu venku obléknout.

Kotec

V zimním období je ideální umístění kotce směrem na jih, které zabezpečí alespoň částečně zmírnění studeného větru. Ideální je kotec zateplený s pevnými stěnami nejméně ze 2 stran. V kotci má pes boudu, do které by zafukovat nemělo.

Psí bouda tak akorát

Bouda by měla být pro pejska dostatečně velká. Měl by se v ní být schopen otočit a stočit do klubíčka. Boudu si zdravý jedinec vyhřeje dechem a vlastním tělem. Bouda musí být dobře izolovaná, mít slámovou výstelku nebo deku a předsíň. Výstelku je potřeba dostatečně doplňovat obzvlášť v zimním období, jelikož si ji pejsek snadno rozdupe a potom neplní dobře svoji funkci pelíšku. Vchod do boudy by měl být zakryt dekou.

Krmení před zimou a během zimy

Důležité je u každého psa v kotci vykrmení. Tuk je termoizolační vrstva a zásobárna energie, což náš pejsek bude v zimě potřebovat. Veterináři doporučují namáčet granule do vody a vařenou stravu podávat zalitou horkou vodou nebo vývarem. Krmení je lepší rozdělit na dvě porce, aby se pes díky stravě zahřál. I ohřátá konzerva leží v žaludku lépe a není nad to si dát po dobrém žrádle v boudě oddych.

Pokud krmíte pouze masem, je možné přidat do krmné dávky přílohy, po kterých pes před zimou rychleji přibere. Pro větší zahuštění srsti se doporučuje ke stravě dodávat i vitamíny na srst.

Dbejte také na přístup k vodě, jelikož miska s vodou snadno zamrzá nebo může být pro pejska až moc studená. Existuje vyhřívaná miska, která obsahuje topný kabel s termostatem. Šikovný páneček dokáže topnou misku i vyrobit.

Pohyb

Pes v zimě spotřebuje jeden a půl krát více energie než v létě a spotřebují ji hodně na udržení své tělesné teploty. Pejska je potřeba dvakrát denně venčit, aby si pes rozhýbal tělo, protáhl končetiny, rozproudil krev a nastartoval látkovou výměnu a střevní peristaltiku.

Venku nelze držet štěňata a staré nebo nemocné psy!

Pokud podceníme pejskovu boudu a jeho stravování, můžeme se setkat s typickými zimními nemocemi. Rýma, kašel, zánět močových cest nebo angína. Nejčastějším důvodem jsou právě teplotní výkyvy. Zima je riziková pro psy s nadváhou, rizikem kloubních a pohybových problémů a problémy s hybností. Pro tyto psy je důležité sucho, teplo a závětří. Zima v těchto případech všechno zhoršuje a chytání sněhových vloček potom už není taková zábava.:)

Autor: Karolína Jarošová