Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Letní dermatitida koní - co straší koně v létě?

Léto s sebou přináší hodně krásného počasí, sluníčka, teploty kolem 30 °C a spoustu možností jezdeckého vyžití. Bohužel kromě těchto pozitiv se objevuje v létě i jedna nepříjemná věc, obtěžující zejména koně a tím je všudypřítomný hmyz.

V letních měsících se u koní vyskytují zejména pakomáři, muchničky, ovádi a bodalky, kteří otravují a koušou naše čtyřnohé kamarády kde se dá. Běžně bychom na koně použili repelent, a bylo by po mouchách, ale některým koním repelent nestačí. Mezi tyto koně patří koně s letní dermatitidou (někdy se můžeme setkat s pojmy letní vyrážka nebo alergická vyrážka). Jedná se o nejčastější kožní onemocnění u koní.

Co to ta letní dermatitida vlastně je?

Letní dermatitida je onemocnění, kdy je kůň alergický na bodnutí hmyzem. Po bodnutí hmyzem koni postižené místo zarudne, oteče a začne ho úmorně svědit. Kůň se začne “drbat o vše, co mu přijde do cesty”. Vlivem drbání a škrábání dochází k tvorbě otevřených ran a následně strupů, které se velmi často infikují bakteriemi. Tyto léze na koni vidíme zejména v oblasti hřívy, kořene ocasu a za ušima. Často bývá zasažena také spodní část hrudníku, břicha a mezinoží.

Léčba:
Účinná 100% léčba letní vyrážky zatím neexistuje. Veterinář koni nejčastěji předepíše léky proti svědění a zmírnění alergie, popř. antibiotika při rozvoji infekce.
Součástí léčby kromě podávání léků je i prevence dalšího poštípání koně hmyzem a aplikace prostředků na zmírnění otoku a svědění.
V neposlední řadě je důležitá vhodná strava s nízkým obsahem bílkovin, protože při stravě bohaté na bílkoviny se kůň více potí a pocení přitahuje hmyz.

"Co koni obléci?” aneb výbava proti hmyzu
Co můžeme udělat ještě před nástupem léta, je dobře se na boj s hmyzem vybavit. U koně trpícího letní vyrážkou to znamená koupi repelentu proti hmyzu, správný výběr nebo oprava síťované deky a samozřejmostí je také maska nebo kukla na hlavu koně.

"Co na to dát?" aneb preparáty na letní vyrážku
Na trhu existuje také celá řada preparátů, které dokážou letní vyrážku a svědění zmírnit.
Dále můžeme léčbu alergické vyrážky podpořit používáním masti na ekzematickou pokožku od Topvetu.
Velmi dobrému ohlasu se těší také olej na letní vyrážku od Topvetu, který je přímo na ošetření letní vyrážky. Jeho použití zmírňuje svědění a tím i náchylnost k oděrkám.

Autor: Terezie Pluhařová