Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Jak držet mouchy "na uzdě"

Moucha a vůbec všechen hmyz nám dokáží pěkně znepříjemnit život.. a co teprve koním. To, jak kůň zvládne nálety hmyzu, záleží zejména na jeho páníčkovi. Kromě pravidelného používání repelentů, masek a síťovaných dek se můžeme pokusit o redukci hmyzu v okolí koní.

pár dobrých rad:

Voda:

Kůň tráví na pastvině spoustu času, mnohdy celých 24 hodin. Pastvinu tvoří ve většině případů louka nebo její část. Vodu pro koně většinou napouštíme do velkých van nebo kádí. Abychom zabránili množení dotěrného hmyzu, je třeba udržovat tyto kádě a vany v čistotě, jinak se mohou stát rájem much a komárů. Pokud je to možné, můžeme nahradit tyto velké nádoby automatickou napáječkou, která nám vyřeší nejen dopravu vody na pastvinu, ale také eliminuje možnost shlukování hmyzu kolem kádí a van.

Čistota na pastvinách:

Obecně platí - hodně trusu, hodně much. Trus na pastvinách je pro mouchy něco jako pětihvězdičková restaurace s několika chody. Pravidelný úklid koňského trusu nám pomůže alespoň trochu snížit stav populace much na pastvinách.

S tím ale souvisí také udržování nízkého porostu a pravidelné vysekávání nedopasků.

Určitě si koně nedáte na pastvinu, kde ho budete dlouho hledat mezi bodláky nebo křovinami. Koně se nejraději pasou na krátké trávě do výšky tak 10 cm, takže kromě toho, že se nám podaří, zase trochu podaří eliminovat hmyz, zajistíme koním krátkou a šťavnatou trávu, která se jim velmi dobře konzumuje.

Pastva: Nejlepší doba umístění koně během léta na pastvinu je v noci. Během noci hmyz nelétá a venku je také o něco chladněji než přes den. Koním noční pastva nevadí, spíš vyhovuje. Určitě se nemusíte bát, že kůň noční pastvu prospí, bude naopak rád. Určitě se radši prospí během dne v boxu.

Péče o stáj:

Stejně jako my lidé, i koně uvítají ve svých oknech sítě proti hmyzu. Velkou výhodou je větrání stáje pomocí ventilátorů, protože při proudění vzduchu není schopen malý hmyz tak dobře létat. Samozřejmostí je pravidelné místování, udržování čistoty ve stáji a častý odvoz hnoje nebo alespoň umístění hnojiště dále od stáje.

Na ošetření zdí stáje můžeme proti mouchám použít různé insekticidní přípravky.

Mouchy a ježdění:

Nejlépe se nám bude jezdit brzy ráno, kdy ještě není tolik hmyzu. 
Pokud se nám nepodaří z časových důvodů jít jezdit v ranních hodinách, můžeme koně proti mouchám vybavit speciální síťovanou jezdecké dekou, čabrakou na uši a síťkou nozdry.

Na závěr hodně zdaru a málo much přeje Zoofix.

Autor: Terezie Pluhařová