Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Seriál BARF 11 – Přechod z granulí na syrovou stravu

Existuje několik možností, jak přeučit psa z granulí na krmení čerstvou potravou. Je zde velmi důležité řídit se potřebami každého jednotlivého psa. Záleží na tom, jak má citlivé zažívání, jak se vyrovnává se změnami stravy, atd… Vždy postupujeme velmi opatrně a sledujeme chování a zažívání svého psa. Nepodceňujeme přechodné zácpy nebo průjmy. Většina psů zvládne přechod za několik dnů vcelku bez problémů, ale důležité je držet se některých zásad a neexperimentovat.

Jak na to?

Způsoby přechodu:
Ze dne na den – jeden den granule, druhý hned čerstvá potrava.
Hladovka – jeden den nasadíme hladovku na pořádné vytrávení, aby se v žaludku nemíchaly granule s masem a druhý den podáme již čerstvou potravu.
Mléčný den – místo hladovky podáváme jen mléčné výrobky – tvaroh, jogurt, čerstvý sýr – další den již čerstvou potravu.
Postupně – postupně přidáváme maso do granulí a zároveň snižujeme „granulovou“ dávku. Tento způsob je ale ze všech nejméně vhodný, kvůli míchání masa a granulí a jejich odlišnému trávení. Mohlo by dojít k trávicím potížím.

V praxi se nejlépe osvědčil přechod ze dne na den nebo pomocí tzv. mléčného dne.

Pravidla

Pokud se nám podařil v pořádku přechod, musíme dodržovat ze začátku pravidla, která nám pomohou s hladkým začátkem „barfování“.

  • První týden podáváme pouze libovou svalovinu. Můžeme ji krátce povařit (bude stravitelnější).
  • Maso krájíme na malé kousky, popř. dáváme maso mleté – podle toho, jak je pes ochotný nový druh potravy přijímat.
  • Vnitřnosti řadíme až v následujících týdnech.
  • Kosti začneme podávat nejdříve ve 4. týdnu. Je potřeba, aby si žaludek nejdříve zvykl na způsob trávení nové stravy. Zpočátku dáváme jen měkké kosti (kuřecí křídla a skelety).
  • Mléčné výrobky můžeme podávat od prvního dne.
  • Ze zeleniny vynecháme příliš nadýmavé druhy a také aromatickou zeleninu, Mixujeme ji nebo krájíme na velmi jemné kousky.
  • Z obilných příloh přidáváme nejdřív jen rýži, jáhly, kroupy nebo ovesné vločky.

Pokud jsme si vybrali nějaké doplňky, které chceme psovi dávat, je vhodné je zařadit do jídelníčku od začátku (pangamin, mořské řasy, oleje, atp.) U psů, kteří byli krmeni granulemi dlouho, je vhodné zařadit také přípravky na úpravu trávení – především u citlivých jedinců. Na trhu je velký výběr bylinek, kapek, atd., takže není problém nějaké vybrat.

Autor: Lenka Chamradová