Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Výživa starých psů a její úskalí

Všimli jste si, že starší lidé jí mnohem střídměji než jejich mladší protějšky? Že se necpou každou chvíli a přes léto je do jídla musíte pomalu nutit? Výživové preference se s věkem holt mění a to nejen u lidí, ale také u psů. Skladba, pestrost a energetická spotřeba se bude u štěňat a psích seniorů značně lišit.

Jak poznáme psího důchodce?

Psy začínáme považovat za starší už tehdy, dosáhnout-li poloviční doby předpokládaného věku dožití (př.russel teriér má průměrnou dobu života 13-14 let, tzn. že v šesti až sedmi letech ho již můžeme považovat za staršího psa).

Na co se zaměřit?

Se stárnutím se samozřejmě někdy pojí i různé nepříjemnosti. U psů to většinou bývají problémy se zuby, klouby nebo páteří – na to také dbáme při výběru vhodné stravy. Obecně lze říci, že strava starších psů by měla být oproti mladším psům lépe stravitelná a bohatší na vlákninu. Nutné je také snížit energetickou hodnotu stravy. Stárnoucí psi již nespotřebují tolik energie jako dřív, bývají mnohem méně aktivní. Naopak se zvyšuje jejich potřeba kvalitních vitamínů a minerálů. Je vhodné podávat ke stravě potravinové doplňky – jako jsou různé oleje (např. lososový) nebo hydrolyzovaný kolagen.

Při nesprávném krmení starších psů se mohou vyskytnout potíže, jako je zácpa nebo naopak průjem. Doporučujeme poradit se s veterinářem, který zná zdravotní stav vašeho psa. Vhodné je také podávat méně krmiva vícekrát denně, krmivo namáčet (při potížích se zuby), atd..

Pozor na váhu!

Neméně důležitým faktorem při výživě starých psů je hlídání váhy. Psů trpících nadváhou můžeme dnes na ulici potkat stovky a věřte, že kdyby jejich klouby uměly mluvit, tak by rovnou křičely. Je proto nadmíru důležité vyvážit stravu a fyzickou aktivitu těchto psů. Samozřejmě s ohledem na rasu a podmínky, ve kterých fungujeme. Nebudeme přece nutit jezevčíka, aby s námi chodil z osmého patra po schodech a nebo ho hnát nekonečné kilometry přírodou.

A co si z toho všeho vzít?

Majitelům starších psů doporučujeme chodit na preventivní prohlídky, zajímat se o svého psa, pozorovat změny v jeho chování, přijímání potravy a vody a také to, zda projevují zájem o okolí nebo hračky. Psi nás většinou provázejí po celý svůj život a dávají nám svou lásku a náklonnost bez ohledu na věk, proto k nim buďme pozorní a dbejme o ně.

pes_protahovani

Autor: Lenka Chamradová