Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Mému nejlepšímu kamarádovi smrdí z tlamy

Ač se říká, že láska hory přenáší, u zápachu z tlamy jde jistě o velkou výzvu. I když svého pejska bezmezně milujeme, zápach z úst může být příčinou méně polibků a mazlení, což (samozřejmě) nesmíme dopustit!

Všeho moc škodí

Špatný dech je běžný výsledek vysokého výskytu bakterií v ústní dutině, plicích či žaludku vašeho chlupáče (omlouváme se, i naháče:)).
Pokud je špatný dech jednorázový a váš pes snědl nějakou prasárničku, nelamte si s tím hlavu. Pokud je problém trvalejšího rázu, určitě je čas na zubní vílu!

Pár technických pojmů:)

Typickým důvodem zápachu z dutiny ústní je plak. Bakterie jej zbožňují a tlama vašeho miláčka je pro ně rájem. Plak v dutině ústní vytváří takovou neviditelnou vrstvu okolo zubu, následně zubní kámen. Na zubech se začnou objevovat žluté až hnědé fleky, dásně začnou červenat. V nejhorších případech se začnou dásně odchlipovat a zuby vypadávat. V zanícené dutině ústní se zubním plakem se nachází celá zoologická zahrádka mikrobů, které se mohou různými způsoby šířit po organismu a vyvolávat na různých místech nejrozličnější onemocnění (Zánět kostní dřeně, zánět kosti, dokonce až zlomení dolní čelisti.)

Všechno má svůj čas

Nečekejte, hledejte odborníka. Pokud vás bolí zub nebo je něco v nepořádku, hned hledáte zubaře. Proto se u vašeho kamaráda nechovejte jinak. Na trhu najdete speciální krmiva, určená pro psy se špatnými zuby a sklony k velké kazivosti. Posiluje navíc kosti a klouby, což není nikdy na škodu. Krmivo redukuje ústní plak a má mechanický čistící efekt.

Prevence aneb správné čistící návyky?

Čistěte pejskovi pravidelně zuby. Co takhle z toho udělat večerní zábavu? Stejně jako sobě, čistěte pejskovi zuby před spaním. Pokud začnete už od štěňátka, pejskovi to vůbec nebude připadat divné a jeho dech bude jako z reklamy. Pro čištění používejte zubní pasty pro psy, ne ty určené lidem.

  • Ještě, než začnete strkat kartáček pejskovi do úst, nechte jej zvyknout si na dotyky čenichu. Dotýkejte se hřbetu čenichu, pysků a postupně i samotného čenichu.
  • Až to pejsek bude zvládat, začněte mu postupně prstem sahat na dásně a do dutiny ústní.
  • Pejska nechte pastu nejdříve ochutnat. Třeba potom bude chtít čistit zuby víckrát denně.
  • Vmáčkněte zubní pastu do štětin zubního kartáčku. Zasuňte zubní kartáček ze strany mezi zuby a tváře a začněte čistit po stranách dutiny ústní.
  • Postupně se přesouvejte. Přední zuby a řezáky, nechte nakonec.
  • Za každé čištění pejska pořádně pomuchlejte a odměňte. Kdo je hodný kluk s bílejma tesákama?

Zdroj: http://healthypets.royalcanin.com.au/blog/how-to-remove-plaque-from-your-dogs-teeth/

Autor: Lenka Zemanová