Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Smutné psí oči? Tímto psa nekrmte!

Asi každý, kdo má psa jako domácího mazlíčka, občas zažil smutné psí oči u stolu s jídlem. A není se čemu divit, psi mají tuto „vlastnost“ zděděnou po předcích. I přes tisíce let života s člověkem si pes stále ponechává některé zvyky, které pocházejí z dob života ve smečkách. V té době, pokud vlk „nežebral“ u výše postavených vlků o jídlo, měl jen malou naději na přežití. 

Při životě s člověkem se tato strategie také osvědčila, protože nezřídka se stane, že se vám psího kamaráda zželí a něco málo ze svého talíře přesunete do jeho tlamy. Bohužel, někteří páníčci se k tomuto způsobu stravování uchylují tak často, že u psa dochází k nárůstu váhy až k obezitě. To pro čtyřnožce není samo o sobě dobré. 

Pomineme-li ale skutečnost obezity spolu s téměř nulovou nutriční hodnotou, je zde ještě několik důvodů, proč bychom si měli na krmení od stolu dávat velký pozor. Některé potraviny jsou totiž pro psa nejen nevhodné, ale mohou být i zdraví škodlivé.

Pes a čokoláda

Jedná se o čokoládu, hrozny nebo rozinky, alkohol (všeobecně jakýkoliv) a cibulovité rostliny. Mezi ty méně známé patří avokádo, ořechy, káva, umělá sladidla a syrové brambory. Dnes se některým z nich budu věnovat podrobněji. Existují určitě i další méně vhodné potraviny, nicméně u nich se toxicita spolehlivě neprokázala, proto se o nich zatím nebudu zmiňovat.

U čokolády dochází nejčastěji k náhodnému pozření, ačkoliv ani neznalost majitelů zvířete není vyloučena. Náhodné otravy čokoládou jsou nejvíce frekventované v období různých svátků, jako jsou Vánoce, Valentýn, Velikonoce, a jiné. V té době používáme často čokoládu, potažmo kakaový prášek ve větším množství. 

A právě kakao je problémem. Tedy nejen samotná čokoláda, ale jakékoliv výrobky obsahující kakao jsou potenciálně toxické. Proč píši potenciálně? No, jako u všech toxických látek, záleží na množství dané látky, ale i na velikosti psa (jeho váze).  Právě proto často slýchám: „Můj pes snědl čokoládovou tyčinku a nic se mu nestalo!“. 

Některé čokolády obsahují jen velmi málo toxických látek a bílá čokoláda neobsahuje téměř žádné. Tedy, ne že by nemohla být pro psa škodlivá, ale není to kvůli kakaovému prášku. Také záleží na velikosti psa, jeho zdravotním stavu, schopnosti regenerace organismu, na množství snědené čokolády a na tom, jestli došlo jen k jednorázové expozici, nebo jestli pejsek jí čokoládu „běžně“. 

Látky, které otravu kakaem způsobují, se nazývají metylxantiny (konkrétně theobromin a kofein), které mají na psí organismus několik účinků. Zjednodušeně řečeno zvyšují srdeční tep (tzv. tachykardie), způsobují diurézu (zrychlené vylučování moči), stimulují centrální nervový systém, negativně ovlivňují činnost srdce, zabraňují vstřebávání volného vápníku a celkově zhoršují energetický metabolismus zvířete. 

Výše zmíněné problémy mohou způsobit poškození zdraví, ale i smrt. Letální dávka je LD50 = 100 až 200 mg na kilogram (dávka, která způsobí smrt 50 % testovaných živočichů). Ačkoliv závažné a život ohrožující příznaky lze pozorovat už při nižších koncentracích. Většinou jsou viditelné do 6 až 12 hodin od požití a nejčastěji se jedná o průjmy, zvracení, větší žízeň, nadýmání, neklid až hyperaktivitu a další. Smrt ve většině případů nastává kvůli srdečním arytmiím nebo selhání dýchání.

Proč psům škodí cibule

O čokoládě už naštěstí převážná část chovatelů ví, stále se však stává, že neslyšeli o škodlivých účincích cibulovitých rostlin, což mohou být jak samotná cibule, tak i česnek, pažitka a pór. V těchto rostlinách jsou přítomny tzv. organosulfoxidy, které se žvýkáním mění na směsi obsahující síru. Ty se poté váží na hemoglobin (červené krevní barvivo) a poškozují červené krvinky. 

Možná si říkáte: „Proč se tedy neotrávím taky, když sním cibuli?“. Bohužel psí červené krvinky nemají tak vysokou antioxidační aktivitu jako ty lidské. To znamená, že nejsou schopny tyto látky rychle odbourat a dochází k anémii (chudokrevnosti), snížení obsahu kyslíku v krvi a dalším poruchám. Navíc některá plemena mohou být na základě genetických dispozic k těmto otravám náchylnější. Jedná se například o japonská plemena. 

Typickým příznakem anémie je bledost, jenže to u psů jde poznat jen těžko. Jediné, čeho si lze všimnout z hlediska kůže je bledost sliznic, například dásní. Tím také často trpí štěňata, která neměla kvalitní výživu (aniž by musela pozřít cibulovitou rostlinu). 

Dalšími pozorovatelnými příznaky může být apatie, zrychlené dýchání (bez zjevné příčiny), nechuť k jídlu… V případě, že dojde i k poškození jater, můžeme pozorovat příznaky žloutenky jako žluté bělmo očí. Spolehlivě lze stanovit chudokrevnost pomocí laboratorních testů z moči a krve. K anémii může dojít už po pozření 15-30g cibule na kg váhy psa. Pro zajímavost, u koček je to 5 g na kilogram váhy.

Pes a hrozivé rozinky

U hroznů, případně rozinek si také dávejte pozor. Jejich pozřením může dojít k selhání ledvin. Tyto otravy byly objeveny relativně nedávno, proto o nich možná slyšíte poprvé. Dokonce ani vědci nemají dostatek informací o mechanismu působení v souvislosti s ledvinami. 

Množství, které se uvádí jako nebezpečné je přibližně 10 až 57 g na kilogram váhy, ale ani v tomto ohledu se odborníci neshodnou na sto procent. U psů, kteří snědli větší množství tohoto ovoce, bylo pozorováno zvracení, průjem, velká žízeň, později letargie, anorexie a zadržování moči. Průjem i zvracení můžete pozorovat nejčastěji do 24 hodin. Může se ale samozřejmě stát, že nebudete pozorovat žádné příznaky, v takovém případě je prognóza vynikající.

Co tedy dělat, pokud se omylem stane, že pejsek sní něco, co neměl? V první řadě je dobré zachovat chladnou hlavu. Zkuste co nejpřesněji určit, kolik dané pochutiny chybí. Pozorujte možné příznaky, případně se pro jistotu obraťte na veterináře.

Potravin, které jsou pro psy potenciálně toxické, existuje ještě více, proto je vhodné, vyhnout se krmení od stolu úplně a dávat jen stravu (případně pamlsky), která je určena pro psy.


Se souhlasem autora pro Vás z jednoho fajn zahraničního blogu přinášíme parádní shrnutí, kde se na adrese https://www.dogdesires.co.uk/foods-your-dog-cant-eat/ můžete o jednotlivých potravinách dočíst širší souvislosti:

2019-05-30

        

Zdravé pamlsky pro psy 

POUŽITÉ ZDROJE:

https://aspcapro.org/sites/pro/files/m-toxbrief_0201_0.pdf

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1939-1676.2005.tb02744.x/full

http://www.magonlinelibrary.com/doi/abs/10.1111/j.2044-3862.2007.tb00121.x?journalCode=ukvc

http://www.vetfolio.com/toxicology/hidden-dangers-in-the-kitchen-common-foods-toxic-to-dogs-and-cats-compendium

https://aspcapro.org/sites/pro/files/c-vetm0805_562-566.pdf

https://pets.webmd.com/dogs/ss/slideshow-foods-your-dog-should-never-eat

https://www.radaveterinare.cz/clanky/pozor-tyto-potraviny-jsou-pro-vaseho-psa-kocku-a-dalsi-mazlicky-jedovate-39

Autor: Lucie Daníčková