Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Jak vybrat kloubní výživu pro koně

Jak vybrat kloubní výživu pro koně v záplavě marketingových slibů nové a lepší účinnosti, omračujících tvrzení o zázračných formulacích?
Co se skrývá pod slupkou pestrých obalů a jak vybrat to, co kůň potřebuje a kapsa snese?
Na co si dávat pozor a na čem naopak nezáleží?

Poradíme! Veterináře z vás neuděláme, ale už vás nikdo neopije rohlíkem: 

Při výběru kloubní výživy pro koně jsou důležité dvě věci. Zní to chladně, ale za všemi reklamními texty hledejte jen dvě odpovědi:

  • Jaké látky přípravek obsahuje?
  • Kolik látky obsahuje?

Na trhu existuje nepřeberné množství přípravků, které tvrdí, že mají protizánětlivý efekt, pomůžou od bolesti, napomáhají regeneraci kloubů, nebo dokonce zázračně vyléčí všechny kloubní problémy. Často bohužel jde jen o obchodnickou….ehm řekněme nadsázku.

Bohužel pouze minimum přípravků obsahuje ne pouze podpůrné, ale skutečně účinné látky a navíc ve vysoké koncentraci. Není se čemu divit, protože “lepší” látky jsou drahé a my jako zákazníci jsme velmi citliví na cenu. Hledáme nejlepší kauf, přitom ale chceme prokázaný vliv na pohybohé ústrojí a látky které opravdu fungují a koni pomůžou. Ale i tady pozor. Neplatí, že účinné produkty jsou vždy ty dražší, a že nejdražší produkt je ten nejlepší...

nejčastější látky v kloubní výživě:

  • MSM
  • Extrakt z Boswellie
  • Vitamíny E, C a A
  • Kolagen
  • Hydrolyzovaný kolagen
  • Želatina
  • Glukosamin sulfát
  • Chonroitin sulfát
  • Kyselina hyaluronová

Nenechte se vyděsit a odradit chemicky znějícími názvy. Poměrně rychle prosvištíme všechny a vybereme jen ty podstatné:

MSM je látka, která nemá vliv na klouby, pouze protizánětlivé učinky a jeho obsah v kloubních výživách je výrazně pod množstvím doporučené dávky. V případě zánětu je tedy lepší použít pouze produkt s obsahem čistého MSM. Vyjde nás levněji a i kvalita/čistota bývá lepší. V přípravcích s více látkami tedy MSM můžete brát jen jako malé plus navíc

Kloubní výživa nemusí obsahovat ani Boswellii ani vitamíny. Tyto látky se do kloubních přípravků přidávají pouze aby produkt měl „něco navíc“ co jiné produkty nemají. Zní to sexy a už od školky máme v hlavách zafixováno, že vitamíny jsou pro zdraví, stejně jako bylinky. Je to pravda, ale v kloubní výživě berte tyto látky spíše jako marketingový trik.

Látky které mají vliv na klouby a měli byste je v kloubní výživě vyhledávat v maximální koncentraci jsou kyselina hyaluronová a chondroitin sulfát. Mimo jiného společně tvoří tekutinu uvnitř kloubu, která chrání chrupavku, tlumí otřesy a hlavně - obě látky mají vědecky prokázaný vliv na klouby a je dobré, když se tyto látky kombinují ještě s glukosaminem, který zvyšuje účinnost obou látek.

(Cenově sice nejnáročnější, ale dle výsledků současně nejlépe fungující látkou je kyselina hyaluronová. Ta se také používá nejčastěji v lidské medicíně, když už je opravdu zle. Kyselina hyaluronová se aplikuje injekčně do kolene. Nepříjemné, ale ve většině případů účinné - jen se svých babiček a dědečků zeptejte, co jim to píchají do kloubu a jak se účinky této látky projevují.)

Kloubní výživa, to ale nejsou jen klouby. Nesmíme zapomenout na časté problémy koní s vazy a se šlachami. Zde pomáhá kolagen, či hydrolyzovaný kolagen anebo želatina. Nenechte se zmást mnoha názvy, jedná se o prakticky tutéž látku. Jsou to aminokyseliny, tedy stavební složky všech vazů, šlach a svalů. Dodáním těchto látek přidáváte vazivu koně stavební materiál a  tak se výrazně zrychlí regenerace poškozených části.

Při výběru je také důležité si dávat pozor mimo obsahu zejména na množství aktivních látek v denní dávce. Mnoho výrobců píše složení v 1kg nebo ve 100 ml a podobě, kdy se sice na první pohled zdá, že jde o vysokou koncentraci, když si ale přepočítáte množství v denní dávce, tak se výsledek dosti liší. Zde není snadná rada. Obsahy jsou někdy záměrně uváděny matoucím způsobem, ale pokusíme se pro vás časem vše přepočítat na stejnou úroveň. Do té doby vám nezbude než počítat sami.

Neposlední věc co je potřeba vzít v potaz je i forma produktu. Je totiž sice báječné vybrat produkt s největším množstvím kvalitních látek za nejnižší částku, ale co z toho, když toho kůň polovinu vyfluše. Na českém trhu existují 4 hlavní formy kloubní výživy. Sirup, želé bonbóny a prášek/tablety. Ani jedna tato forma nemá vliv na účinnost nebo kvalitu produktu. Jde pouze o komfort při užívání a přesnost dávkování. Z naší zkušenosti doporučujeme sirup a tablety, které se koni dobře a jednoduše aplikují. Pokud ale máte nějaké fígly na práškové produkty, rádi je vyzkoušíme a předáme dál.

Na závěr je samozřejmě důležitá cena produktu. Neboli kolik jste za kloubní výživu ochotni zaplatit. Pro srovnání uvádíme 3 vybrané produkty kloubní výživy, které chovatelé často volí a vzájemně srovnávají. Jak si tedy stojí podle uvedených měřítek?

  1. Geloren HA - velmi účinný, nejlepší poměr cena/výkon (ZooFIX Doporučuje)
  2. Aptus Apto-Flex Equine - účinný produkt, ale relativně drahý (dobrá volba)
  3. Alavis Triple blend - slabší účinek, ale atraktivní cena (ekonomická volba)