Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Psi a konopí

O tom, že má konopí léčivé účinky jsou účastníci pochodu Million Marihuana March přesvědčeni již spousty let. Nedávno se k nim (konečně!) přidali i lékaři a širší veřejnost (včetně starších lidí, kteří dosud spatřovali v „trávě“ jen zlo, nezvratitelně vedoucí k zpackanému životu jejich dětí a vnoučat).

Dnes je o konopí známo, že má protizánětlivé účinky, pomáhá ulevovat od bolesti, pomáhá při nádorech, záchvatech, svalových křečích, kožních problémech, podporuje chuť k jídlu, bojuje proti agresivitě, úzkosti a neurologickým poruchám. To je možné především proto, že lidé (ale i ostatní savci) mají v mozku, v imunitních buňkách, ale i v nervové soustavě speciální receptory.

Zelená naděje pro psy

Pro psy můžeme využít extrakt z celé rostliny Cannabis sativa, tzv. CBD konopný olej (kanabidiol). Využívá se hlavně při chronických obtížích – artritidě, stresových reakcích, agresi a trávicích potížích, prokázány jsou i pozitivní účinky při epilepsii. V současné době probíhá studie účinků na cukrovku I. typu, rakovinu a orgánová onemocnění. Pomáhá ale i při akutních potížích, jako jsou výrony, zlomeniny, otoky, bolesti a ztuhlost.

Působí různě rychle, úleva od bolesti se zpravidla dostaví do několika hodin, zlepšení horších potíží (např. zánět) může trvat několik dní. Obsahuje velice málo THC, ale je možné, že Váš pes bude po podání trošku ospalý.

Jak dávkovat

Dávkování by měl určit veterinář, ale obecně platí začít s malými dávkami a propracovat se k doporučené úrovni. Obvykle se začíná s jednou kapkou na 4,5 kg hmotnosti psa denně. Po týdnu zvýšíme na 1-2 kapky na 4,5 kg tělesné hmotnosti dvakrát denně. Dávky lze poté zvyšovat každých 4 – 5 dní. Vedlejšími účinky mohou být útlum a částečná dezorientace, potom je vhodné zastavit léčbu a začít znova s nižší dávkou.

Konopí se ale nepodává jen vnitřně. Od nepaměti je známa jeho schopnost hojení kožních vyrážek, ran a problémů. Právě na tyto neduhy cílí nová řada konopných gelů a mastí od českého výrobce - Vetercann.

Ne vše pomáhá

Konopné doplňky stravy a léčiva vhodná pro člověka – masti, máslo, semínka, krémy, sušenky, čokoláda, nápoje či dokonce cigarety (jointy) – nejsou v žádném případě vhodné pro Vaše psí mazlíčky. Mohlo by dojít k intoxikaci organismu, a bylo by nutné vyhledat odbornou pomoc veterináře.

Konopí může tedy pomáhat zlepšovat kvalitu života nejen lidem, ale i zvířatům. Pokud je užíváno správně, ve vhodném množství a nejlépe pod dohledem odborníka se zkušenostmi. Jak je známo, všechny byliny mají od přírody moc, se kterou je třeba nakládat opatrně.

Autor: Karolína Jarošová