Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Jak se vypořádat s psincovým kašlem

Chladné a vlhké počasí na podzim je vždycky takovou zkouškou naší imunity. Podobné je to i u psů. Jestli Vás najednou budí ze spaní kašel Vašeho čtyřnohého kamaráda, tak by Vás dnešní téma mohlo zajímat. Povíme si totiž něco málo o psincovém kašli.

Psincový kašel je onemocnění dýchacích cest u psů, které je způsobeno komplexem několika různých virů i bakterií. Ty potom způsobují záněty na průdušnici a průduškách, což se projevuje podobně, jako u lidského nachlazení.

Příznaky

  • neustávající suchý kašel, který psa neopouští ani v noci
  • napínání na zvracení
  • výtok z nosu
  • nechutenství
  • v mírných případech zůstávají psi obvykle aktivní
  • ve vážných případech se nemoc může rozvinout až do zápalu plic, horečky, letargie a dokonce může dojít i ke smrti

Nakažlivost

Psincový kašel se mezi psy šíří kapénkovou infekcí při blízkém kontaktu. Pro prevenci je tedy třeba vyhnout se místům s větším výskytem psů, kde by mohlo dojít k vzájemném kontaktu a nakažení. Jde např. o parky, cvičáky, výstavy, různé psí soutěže, útulky atd.

Inkubační doba

Od vstupu nákazy do vypuknutí nemoci uběhne většinou kolem 5–7 dnů, tato doba se však může o pár dnů lišit. Napovědět nám může, když si vzpomeneme, jestli v uplynulé době nedošlo ke kontaktu s nějakým nakaženým psem.

První pomoc a léčba

Při podrážděné sliznici může být impulzem ke kašli tvrdá strava nebo i obyčejné zatažení za vodítko. Pokud tedy máte možnost, upravte stravu a vodítko alespoň dočasně vyměňte za postroj.

Při mírnějším průběhu můžeme návrat do normálu podpořit podobně jako u sebe, když zápasíme s rýmou. Tedy skrze doplňky na podporu imunity, jako je např. sirup s betaglukany nebo echinaceový či jitrocelový sirup, který pomáhá přímo proti kašli a mírní podráždění sliznice. K tomu klidový režim, teplo a vyhýbání se dalším psům.

Při vážnějších příznacích je pak lépe zajít k veterináři, který nasadí antibiotika spolu s dalšími léčebnými prostředky podle posouzení při vyšetření.

Prevence

Teď už tedy víte, jak svého parťáka podpořit, když mu zrovna není do štěku. Pokud přemýšlíte nad prevencí, kromě výše napsaného je možné průběh onemocnění pozitivně ovlivnit především očkováním. To se provádí jednou ročně a slibuje rychlý nástup i případné rychlejší uzdravení.

 

Zdroje:
https://www.metropolevet.cz
https://www.veterinavladislav.cz