Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

DIY Jak na repelent vlastní výroby

Přírodní repelenty proti klíšťatům a dalším škůdcům


Přichází čas škůdců, kteří touží po kožichu našeho kamaráda. Nejedná se jen o klíšťata, jde i o komáry, muchničky, ovády, blechy ad. Bránit pejska můžete samozřejmě pomocí tablety proti blechám a klíšťatům, která je dostupná u veterináře, nebo standardními přípravky za krk či antiparazitními obojky.

Tohle všechno určitě znáte, ale dnešní doba se zase vrací k tradičním pomůckám a přípravkům. Existuje tedy něco „zeleného“?


Můžete vyzkoušet takzvané babské rady, které jsou známé už staletí. Mluvíme o přírodních alternativách repelentů, které pomáhají odpuzovat a hubit hmyz.
Největší předností je, že neobsahují žádnou chemii, což leckdo v dnešní době ocení. Vyrobit si je doma zvládne každý, a navíc jsou cenově dostupnější než chemické repelenty.
Nevýhodou ale je, že fungují v každém kožíšku jinak, takže je to o vyzkoušení. Navíc jej musíte aplikovat dost často, ideálně každou půlhodinu. Za vyzkoušení to ale určitě stojí!

 

flakonek

Rozmarýn


Rozmarýna lékařská je známá česká bylinka. Má spousty pozitivních účinků na organismus, povzbudivou vůni, a hlavně obsahuje silice, které klíšťatům prostě nevoní.
V hrnci vaříme vodu, vsypeme 25 g rozmarýnu a necháme ho macerovat do vychladnutí vody. Přecedíme přes plátýnko do vymyté uzavíratelné skleněné lahvičky, přidáme lžíci octa a uchováváme v temnu. Nejlépe aplikujeme na látkový obojek či šátek před každým venčením. Lze též nastříkat přímo na srst končetin a hřbetu.


Hřebíček


Hřebíček se používá již stovky let pro svoji vůni a chuť v orientální kuchyni, ale díky antiseptickým účinkům i jako kloktadlo. Obsahuje silice, které nevoní ani komárům a jinému hmyzu.
Do lahvičky Alpy vložíme 30 kousků hřebíčku, uzavřeme ji a necháme pár dní odstát. Až tekutina v lahvičce zhnědne, je hotovo. Před každým venčením nanášejte pár kapek pouze na obojek či látkový šátek (obleček). Alkohol je hodně silný a mohl by dráždit kůži.


Kvasnice


Je známo, že komáři nemají rádi “pach” vitamínu B. Lidé používající thiaminové kuličky pod jazyk nebývají vystaveni ataku komárů. Psům můžeme béčko dodávat v podobě pivovarských kvasnic do krmiva.


Mandlový a růžový olej


Do láhve s rozprašovačem nalijeme trochu mandlového oleje, přidáme asi 20 kapek růžového olejíčku a také hrnek vody. Láhev uzavřeme a směs dobře protřepeme.

 

Citrusy


Velmi účinný odpuzovač klíšťat si můžeme připravit z citrónů. Do vařící vody přidáme několik oloupaných a nakrájených citrusových plodů – použít můžeme pomeranče, citróny, limetky či grapefruity. Na silném plamenu je vaříme asi minutu, poté plamen stáhneme na minimum a vaříme ještě asi hodinu. Citrusové plody pak jen vyjmeme z vody, kterou můžeme po vychladnutí používat jako skvělý repelent.


Ocet


Ocet klíšťatům rozhodně nevoní, proto stačí smíchat jeden díl jablečného octa se dvěma díly vody.

 

Peprmint


Na klíšťata můžeme jít i s peprmintem, jehož vůni se vyhýbají jako čert kříži. Příprava peprmintového repelentu je velmi jednoduchá a nezabere téměř žádný čas. Stačí, když dáme do dvou hrnků vody asi 20 kapek peprmintového olejíčku, směs promícháme a je hotovo.

Přejeme veselé procházky bez obav!

Autor: Karolína Jarošová