Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

4 tipy pro výběr granulí

Ač se spousta lidí považuje za velké milovníky pejsků a dokáží Vám vyjmenovat všechna plemena psů jako z encyklopedie, jen malé procento pejskařů dbá na správné složení krmiva svého psa. Vyznat se ve složení jednotlivých krmiv není úplně snadný úkol, ale za to je velmi důležitý. Nelze úplně říct, které krmivo je nejlepší, spíše jde o to, rozpoznat správně rozdíly mezi značkami granulí. Každý majitel pejska by měl mít základní znalost o výživě psa. Pes není telefon, kterému stačí aktualizace, či si pak prostě koupit nový. Jeho zdravotní stav odpovídá krmivu a jeho životním podmínkám, které mu Vy dáváte.
Láska prochází žaludkem, a pro říši psí to neplatí o nic méně než pro říši lidí. Pro psy je potrava tím největším lákadlem, nejsilnější motivací a nejzajímavější odměnou.


Proč krmit raději granulemi než konzervami?


Konzerva připadá většině lidí atraktivnější. Zdá se, že je masitější a pěkně voní, ale není to vždy pravda. Jelikož jsou konzervy tepelně konzervovány, část živin se při výrobě ztratí. Kvalitní značky potřebné živiny doplňují, což se ale odrazí na ceně. Konzervy jsou celkově finančně náročnější, hůř skladovatelné, a navíc je musíte po otevření rychle spotřebovat.

JDEME NA VĚC!


Na obalu krmiva musí výrobce vždy uvést pravdivé údaje dle skutečnosti. Samozřejmě vaše oči budou naváděny na velká písmena, tučné písmo a obrázky. Jenže Vy jste chytřejší a budete hledat to nejdůležitější, co je napsáno malým písmem někde ve spodní části obalu. SLOŽENÍ. Položky v něm jsou řazeny sestupně podle jejich obsahu, takže na prvním místě najdeme surovinu, která je v krmivu nejvíce obsažena.


TIP #1 MASO


Krmivo by mělo obsahovat hodně masa! I když pes už není čistý masožravec, jeho strava je hlavně o bílkovinách z živočišných zdrojů. To pro nás znamená, že by maso mělo být ve složení granulí vždy na prvním místě. Malý chyták je, že velký rozdíl v krmivu udělá fakt, jestli bylo použito maso čerstvé či sušené. Čerstvé maso totiž obsahuje hodně vody, která se je v průběhu výroby odstraněna a tím se obsah suroviny sníží. Pokud tedy uvidíte na obalu na prvním místě maso čerstvé, mělo by následovat maso sušené/dehydrované nebo moučka.
Rozhodně se vyhněte granulím, které ve složení mají: "maso", "maso a výrobky živočišného původu", "maso a vedlejší produkty živočišného původu" a podobně. Tedy pokud nechcete svého psa krmit odpady z živočišné výroby.


TIP #2 OBSAH MASA


Jak tedy spočítáme obsah masa v krmivu?
Čerstvé maso – obsahuje 70 – 80 % vody, které se v průběhu výroby zbavíme. Pokud je tedy na obalu napsané kuřecí maso 60 %, odečtěte 70 % vody a zůstane vám cca 18 % sušeného masa. To už tak skvěle nevypadá že?
Stejně můžeme počítat obsah bílkovin. Čerstvé maso obsahuje okolo 20 % (kuřecí 18 %), takže kuřecí maso 60 % znamená cca 11 % bílkovin.
Sušené maso – zde se obsah při procesu výroby již nemění. Procenta, která tedy vidíte, jsou konečná. Obsah bílkovin v sušeném mase je cca 60 %.
Hledejte tedy granule s 20 – 25 % sušeného masa či moučky. Kvalitnější granule obsahují až 30 % masa v sušeném stavu.


TIP #3 ZPŮSOB KONZERVACE


Často se Vás budou prodejci snažit zmást červeným nápisem na obalu: Konzervováno čistě přírodně, rozmarýnem a vitamínem E. Vy už ale víte, že máte hledat vše na zadní straně granulí v sekci složení. Pokud zde najdete text: Konzervanty, antioxidanty či doplňkové látky povolené EU, je téměř jisté, že bylo krmivo konzervováno chemicky. Velký pozor si dávejte na konzervanty BHA a BHT. Ty jsou totiž toxické a karcinogenní, což rozhodně pejskovi do misky nepatří.
Proč to tak je? Povinností prodejce je napsat na obal způsob konzervace celého výrobku, nikoliv jednotlivých složek. Proto vždy pátrejte po tom, zda i jednotlivé složky byly konzervovány žádoucím způsobem.


TIP #4 NEDEJTE SE!


Nenechte se zmást názvy jako prémiové, superprémiové, ultrapremiové, hypoalergenní, holistické atd. Na názvy nejsou žádná právní pravidla a normy. Výrobce si tedy může na granule napsat jakékoli z těchto slov, avšak pro Vás to nepřináší žádný užitek, možná jen vyšší cenu.

Pokud výrobce uvádí regionální původ použitých surovin a že se jedná o suroviny potravinářské kvality, máte vyhráno. Můžete už jen přidat nějaké pamlsky a vydat se ke kase. Přejeme vám při výběru ideálního suchého krmiva pro vašeho psa hodně štěstí, ať jste s výsledkem na nejvyšší míru spokojeni nejen vy, ale i váš pes. A doufáme, že vám k jeho dosažení pomůže i tento článek.

Autor: Karolína Jarošová