Zákaznická podpora:778 510 530obchod@zoofix.cz

Jak bojovat proti ektoparazitům u psů a koček

Znáte ten pocit, kdy hladíte svého psího nebo kočičího kamaráda a ucítíte pod jeho srstí nasáté klíště? A co teprve blechy. Ty dokážou potrápit celou domácnost. Z počátku nemusí být přítomnost blech nijak viditelná, protože může být v kožíšku jen jedna jediná. Názory na to, kolik blecha vyprodukuje vajíček, se různí. Údajně to závisí i na hostiteli, na kterém parazituje. Obecně lze říct, že jedna dospělá blecha může naklást cca 11-46 vajíček za den, takže za nějaké dva až tři týdny můžete mít z domácnosti bleší kolonii. A zbavit se takové kolonie, to už dá pořádně zabrat i zkušenému chovateli. Klíště se sice nemnoží tak, jako blecha, ovšem také přenáší závažná onemocnění, která jsou nebezpečná i pro psy a kočky. U těchto parazitů je problematické především to, že není možné ovlivnit výskyt volně žijících druhů zvířat, která jsou hlavními přenašeči. Nejedná se jen o zvířata lesní, ale i o potulující se kočky a psy.

Vzhledem k poměrně nízkým teplotám se na nepříjemné parazity, včetně klíšťat, můžeme „těšit“ dříve, než jsme byli zvyklí v minulých letech. Jak se tedy připravit na sezónu a jak postupovat v případě již zamořené domácnosti?

V boji proti ektoparazitům je nejdůležitější prevence

1) Je několik způsobů, jak předcházet výskytu blech a klíšťat u vašich domácích mazlíčků. Prvním z nich jsou různé obojky s antiparazitní látkou. Výhodou těchto obojků je to, že většinou vystačí na celou sezónu a mnohdy vydrží i koupání ve vodě, což se hodí u psích plemen, která vyhledávají vodní hry. Také zabíjí již přítomné parazity. A v neposlední řadě je výhodná jejich cena. Když to rozpočítáte opravdu na celé období výskytu blech a klíšťat, vyjde většina z nich kolem 110 Kč za měsíc (u menších plemen i méně). Ovšem často se stává, že obojek neúčinkuje dostatečně, zejména proto, že veterinární ordinace nebo lékárna upřednostňuje jednu značku, a tak se rychle vytvoří na dané antiparazitikum rezistence. Je proto dobré střídat druhy obojků a sledovat, jaká účinná látka je v nich obsažena, aby bylo vaše zvíře dobře chráněno. U koček, které se pohybují venku sledujte, jestli jde obojek lehce strhnout, aby se kočka neuškrtila, když obojkem někde zachytí. Může se pak samozřejmě stát, že kočka se vrátí z venku bez obojku. Dalším možným problémem může být vyrážka a vypadaná srst v místě obojku. Je možné, že se jedná pouze o krátkodobou záležitost a vyrážka sama po několika dnech až týdnech zmizí, ale nemusí to tak být, potom je nezbytné uvažovat o jiném ochranném prostředku.

2) Možností je celá řada, existují šampony nebo pudry – ty ale působí jen velmi krátkou dobu, musí se tedy často opakovat a v případě klasických šamponů navíc vysušují srst. Kočky většinou vodu nesnáší dobře, ale ani pro psa není časté koupání zdravé (např. každých 14 dní). Šampony lze tedy doporučit jen jako krátkodobé řešení nebo již při výskytu parazita na jednorázové umytí.

3) Jako prevenci lze dobře využívat tzv. pipety, což jsou malé plastové nádobky různého tvaru, které v sobě ukrývají tekutá antiparazitika. Ta jsou aplikována na kůži za krkem (nebo u větších plemen psů na několika místech na hřbetě) a chrání zvíře jak před blechami, tak i dalšími parazity. Jedná se o velmi spolehlivou metodu (samozřejmě i zde se najdou výjimky), je pohodlná pro vás i čtyřnohého kamaráda a je poměrně rychlá. Co může být problémem je to, že kočky si dosáhnou jazykem a tlapkami v podstatě po celém těle, a tak může být těžší je uhlídat, aby přípravek nepozřely, což má za následek zvracení, či jiné nežádoucí účinky. Dále je nutné do úplného uschnutí přípravku na zvíře nesahat (opět by mohlo dojít k nechtěnému požití a nežádoucím účinkům) a jejich celkové působení bývá přibližně měsíc. Takže cena (zvláště pro velká plemena – počítá se totiž dle kilogramů) je poměrně velká. Především proto, že kvůli globální změně klimatu je teď sezóna o dost delší a je dobré počítat tak s osmi až devíti dávkami za rok.

4) Relativní novinkou jsou tabletky, které zvíře sní a je tak chráněno proti parazitům. Na trhu existuje několik přípravků a jejich délka působení se pohybuje od jednoho do tří měsíců. Výhodou je, že se jedná o velmi dobře snášené látky, i při několikanásobném překročení doporučené dávky údajně nedošlo k nežádoucím účinkům. A díky tomu, že tableta působí uvnitř, nedostává se člověk do kontaktu s insekticidem, což ocení rodiče dětí, které se tím pádem vůbec k účinné látce nedostanou. Nevýhodou je kromě ceny také fakt, že tyto přípravky nechrání zvíře proti nemocem, které parazité přenáší, protože musí dojít ke kousnutí a sání, aby insekticid fungoval a zabil nežádoucí tvory v kožichu vašeho miláčka.

5) Dále jsou na trhu spreje – zde (dle značky) je doba působení od několika dnů až po několik týdnů. Cena je, v případě těch déle působících, srovnatelná s pipetami, i účinnost je podobná.

6) Jako netoxická varianta existují ultrazvukové a jiné „rušičky“, které se pověsí na obojek a měly by odpuzovat blechy i klíšťata. Ceny jsou různé, a také účinnost se liší. Bohužel i v rámci jednoho typu odpuzovače se můžete setkat s nefunkčním produktem. Velkou výhodou je však to, že jsou bez chemie a působí dlouhodobě.

Je potřeba si dát pozor s používáním antiparazitik, pokud máte doma kombinaci pejska a kočičky – některá psí antiparazitika jsou pro kočky škodlivá. Další problémovou skupinou jsou březí a kojící samice nebo mláďata. U těch je dobré poradit se v obchodě nebo přímo s veterinárním lékařem o vhodnosti vybraných preparátů.

7) Možná se ve vaší domácnosti snažíte vyhnout jakýmkoliv chemikáliím, pak jsou pro vás vhodné přírodní repelenty. Můžete si je vyrobit doma nebo se dají samozřejmě koupit. Pro zvířata existují přírodní tuhá mýdla s éterickými oleji. Lze zakoupit spreje, obojky, pipety a šampony. Většinou obsahují citrusy, eukalyptus, rozmarýn nebo levanduli. Díky jejich netoxickému složení je můžete použít bez obav, i když máte v domácnosti děti nebo s vámi zvíře spí v posteli. Sporná je jejich účinnost, někomu spolehlivě fungují, jiní je zatracují. Záleží pravděpodobně i na lokalitě, ve které se nacházíte.

8) Dalším klíčovým prvkem je včasné zjištění problému. Proto je dobré po každé procházce kontrolovat psům srst (venkovním kočkám pokaždé, když se vrátí z toulek), zejména se doporučuje kontrolovat oblast ocasu, uší, očí, mezi prsty, měkké záhyby (jako jsou třísla nebo oblast mezi předními tlapkami) a pod obojkem. Většinou nalézáme ještě lezoucí hmyz, který snadno odstraníme ze srsti a zlikvidujeme. Někdy už se klíště stihlo přisát, je tedy nutné jej vyjmout z kůže. Pamatujte, že čím dřív klíště vytáhnete, tím je menší šance, že pes onemocní nějakou chorobou, kterou tito tvorové přenášejí. Uvádí se časový interval do 24 hodin.

Jak správně postupovat při vyjmutí klíštěte ze srsti?

Je to jednoduché, potřebujete pinzetu nebo háček. Dají se koupit speciální, uzpůsobené přímo k tomuto účelu. Parazita uchopíme co nejblíže kusadlům, tedy co neblíže kůži a lehkým tahem směrem nahoru klíšťata vytáhneme. Můžeme si pomoct mírným kýváním ze strany na stranu. Dbejte na to, abyste nezmáčkli tělo. Po jeho odstranění vydesinfikujeme místo na kůži, samotné klíště i své ruce. Nezapomeňte hmyz zlikvidovat, aby nedošlo k opakovanému přisátí.

Nezapomeňte na pelíšky a okolí, je nezbytné ošetřit veškeré prostředí, kde se domácí mazlíček pohybuje. Zde jde použít klasické preparáty, které jsou volně dostupné, ale v Anglii koluje zajímavý recept na to, jak se zbavit blech i škůdců v domácnosti. Jedná se o obyčejnou sůl, kterou je potřeba posypat podlahy a vše, co chcete vyčistit od škůdců. Po 24 hodinách sůl vysajeme. Tato metoda funguje tak, že sůl na sebe naváže vodu z kukel, larev i dospělců, a tím je usmrtí. Asi si ale umíte představit, jaký nepořádek poté vznikne, proto je na vašem uvážení, jestli se to vyplatí.

Někdy se může zdát, že antiparazitní přípravek není dostačující, protože jste zkrátka měli odlišnou představu, jak by měl v ideálním případě fungovat a realita je poněkud jiná. Je nutné si uvědomit, že ani tyto přípravky nejsou samo spásné. Pokud bydlíte v hodně zamořené oblasti (někdy stačí, když to jeden soused neřeší a nechává svá zvířata plná těchto ektoparazitů), je dobré se obrnit trpělivostí a mít v zásobě různé preparáty s odlišnými účinnými látkami.

Zdroje:
Carlotti, D.N. and Jacobs, D.E. (2000), Therapy, control and prevention of flea allergy dermatitis in dogs and cats. Veterinary Dermatology, 11: 83-98. doi:10.1046/j.1365-3164.2000.00204.x
Dryden, M.W. (2009), Flea and tick control in the 21st century: challenges and opportunities. Veterinary Dermatology, 20: 435-440. doi:10.1111/j.1365-3164.2009.00838.x
KRÄMER, Friederike a Norbert MENCKE. (2001), Flea Biology and Control [online]. Berlin, Heidelberg: Springer Berlin Heidelberg, [cit. 2020-02-22]. DOI: 10.1007/978-3-642-56609-7. ISBN 978-3-540-41776-7.
KVAMME, Jennifer. (2020), The 10 Best Ways to Get Rid of & Prevent Ticks on Dogs. Https://www.petmd.com [online]. [cit. 2020-02-22]. Dostupné z: https://www.petmd.com/dog/parasites/evr_dg_10_ways_to_stop_ticks_from_biting_your_dog
Preventing ticks on your pets. (2019), https://www.cdc.gov/ [online].[cit. 2020-02-22]. Dostupné z: https://www.cdc.gov/ticks/avoid/on_pets.html